Τα μυστικά για να φτιάξεις το αγαπημένο ορεκτικό
Αγαπάμε τη φέτα και την τρώμε με πολλούς τρόπους. Τη χρησιμοποιούμε στη μαγειρική, σε σαλάτες ή ως ορεκτικό.
Σε αυτή τη συνταγή, είναι η απόλυτη πρωταγωνίστρια: φέτα σαγανάκι τυλιγμένη σε χωριάτικο φύλλο.
Έχοντας δοκιμάσει τη συνταγή αυτή και με φύλλο κρούστας, έχω καταλήξει ότι γίνεται πολύ καλύτερη με χωριάτικο φύλλο.
Για να γίνουν τραγανά, τα πακετάκια, μην παραλείψετε το στάδιο της κατάψυξης, έστω για μία ώρα ή και περισσότερο, αφού μπορείτε να τα τηγανίσετε όταν θα έχετε παρέα ή θα θέλετε ένα νόστιμο ορεκτικό στο τραπέζι.
Μερικά φυλλαράκια φρέσκιας ρίγανης ή θυμαριού, είναι το τέλειο φινάλε.
Πακετάκια φέτας σε χωριάτικο φύλλο
Υλικά:
- 1 συσκευασία έτοιμο χωριάτικο φύλλο σε θερμοκρασία δωματίου
- 6 κομμάτια φέτας κομμένα ορθογώνια με πάχος μισό εκατοστό(ένα κομμάτι για κάθε φύλλο)
- 1 ασπράδι αβγού ελαφρά χτυπημένο
- 2 κ.γλ. σουσάμι
- 1/4 κ.γλ. μαυροκούκι (μαύρο σουσάμι)
- 6 κ.γλ. μέλι
- 200 ml ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
Απλώνουμε το χωριάτικο φύλλο πάνω στο πάγκο μας. Χτυπάμε το ασπράδι αυγού, που είναι συγκολλητική ουσία, όπου θέλουμε να κολλήσει το φύλλο. Ουσιαστικά φτιάχνουμε ένα πακετάκι που έχει μέσα, δώρο τη φέτα.
Τοποθετούμε στο ένα φύλλο, το πρώτο κομμάτι της φέτας, στο κέντρο χαμηλά, για να μπορούμε να το διπλώσουμε, προσεκτικά, δύο φορές.
Απλώνουμε ασπράδι με πινελάκι μαγειρικής, όπου, θέλουμε να κολλήσει το φύλλο, τυλίγοντας τη φέτα, διπλά.
Κόβουμε το φύλλο που περισσεύει και διπλώνουμε τις γωνίες, προς τα μέσα, σαν δέμα, χρησιμοποιώντας ασπράδι και πάλι για να κολλήσουν.
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με όλα τα φύλλα.
Τυλίγουμε το κάθε δεματάκι σε μεμβράνη κουζίνας και τα βάζουμε στην κατάψυξη για τουλάχιστον 1 ώρα.
Όταν θέλουμε να ετοιμάσουμε το σαγανάκι, βγάζουμε τα «δωράκια φέτας», από την κατάψυξη και ξετυλίγουμε από τη μεμβράνη.
Σε ένα μικρό τηγάνι, χωρίς λάδι και σε μέτρια φωτιά, καβουρδίσουμε το σουσάμι, άσπρο και μαύρο. Κουνάμε κυκλικά το τηγανάκι για ένα 1′ και ύστερα βγάζουμε στην άκρη το σουσάμι, για να πασπαλίσουμε το σαγανάκι στο τέλος.
Ζεσταίνουμε καλά το ελαιόλαδο, στο τηγάνι και τηγανίζουμε τα πακετάκια μας δύο-δύο, από την κατάψυξη.
Τα γυρνάμε συχνά με σπάτουλα, χωρίς να τρυπήσουμε το φύλλο. Θέλουμε να πάρουν χρυσαφένιο σε όλες τις πλευρές.
Βγάζουμε τα σαγανάκια σε πιατέλα και περιχύνουμε με μέλι και καβουρδισμένο σουσάμι.