Η παρμεζάνα είναι ένα από τα υλικά που βγάζει φυσικό umami.
Έχει όλη την πληρότητα γεύσης και σε αυτή τη μορφή της τραγανής φωλιάς, μπορεί να κάνει ένα πιάτο, μια σαλάτα, ή μια μπουκιά, πολύ εντυπωσιακά.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μπορείτε να βάλετε μέσα σαλάτα, ριζότο και άλλα υλικά και να σερβίρετε είτε ως ατομικό ορεκτικό είτε ώς μπουκιά καλωσορίσματος για ένα dinner party.
Επίσης αν σπάσετε τις φωλιές αφού κρυώσουν, σε μεγάλα κομμάτια, τότε έχετε τσιπς παρμεζάνας για να συνοδεύσετε τα ποτά ή το κρασί σας.
Ωστόσο αν τις γεμίσετε, όπως σας προτείνω, φροντίστε να μην έχει η γέμιση πολλά υγρά γιατί αυτό θα μαλακώσει τη φωλιά παρμεζάνας, πολύ γρήγορα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Φωλιές παρμεζάνας
Υλικά:
- 500 γραμμάρια παρμεζάνα
- 3 κουταλιές σιμιγδάλι ψιλό
Εκτέλεση:
Τρίβουμε την παρμεζάνα στον ψιλό τρίφτη και την ανακατεύουμε με το σιμιγδάλι.
Βάζουμε στην φωτιά ένα αντικολλητικό τηγάνι. Αφού κάψει καλά, απλώνουμε μέσα την παρμεζάνα μέχρι να καλυφθεί όλη η επιφάνεια του τηγανιού.
Κουνάμε το τηγάνι για να απλωθεί το μείγμα παντού.
Σε 1 λεπτό το πολύ, αφού αρχίζει να λιώνει η παρμεζάνα και δούμε ότι παίρνει χρυσό χρώμα, την ανασηκώνουμε με μια σπάτουλα σιλικόνης και την τουμπάρουμε σε γυάλινο μπολάκι που έχουμε τοποθετήσει ανάποδα σε ένα πιάτο. Αμέσως, βάζουμε από πάνω άλλο ένα γυάλινο μπολάκι για να δώσουμε το σχήμα φωλιάς.
Σε 2 λεπτά βγάζουμε το πάνω μπολάκι και η φωλιά είναι έτοιμη. Μόλις την αναποδογυρίσουμε, θα δούμε ότι στέκεται στο σχήμα της.
Συνεχίζουμε με το υπόλοιπο μίγμα αλλά με διαφορετικό καθαρό και στεγνό μπολάκι και πιάτο κάθε φορά, γιατί δεν θέλουμε τους υδρατμούς από την προηγούμενη.
Αν θέλουμε φωλίτσες και όχι φωλιές, βάζουμε μικρότερη ποσότητα τυριού, μόνο στο κέντρο τους τηγανιού και τουμπάρουμε τη μίκρή, τυρένια «κρέπα», σε ένα αναποδογυρισμένο φλυτζάνι.