Mission... leftovers!
Ένα γεύμα με τα υπολείμματα γαλοπούλας από το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι, μανιτάρια, φασκόμηλο και λίγο φρέσκο κατσικίσιο τυρί, ακούγεται καλή ιδέα.
Αυτό το κρεμώδες ριζότο είναι ένας πολύ καλός και νόστιμος τρόπος να αξιοποιήσετε τη γαλοπούλα, που σχεδόν πάντα, μένει. Το ίδιο μπορεί να γίνει με τα περισσεύματα από ψητό κρέας, χοιρινό ή μοσχαρίσιο ή τη γέμιση με κιμά που έμεινε στην κατσαρόλα. Ακολουθήστε την ίδια συνταγή, με αντικατάσταση του κρέατος, που σας έχει περισσέψει.
Για μένα, πάντως, τα πουλερικά που περισσεύουν «δείχνουν», πάντα ριζότο, ανεξάρτητα από το αν είναι κοτόπουλο ή γαλοπούλα. Γιατί; Γιατί πάντα δίνουν ένα φαγητό υψηλής ποιότητας.
Ιδανικά ρύζια για ριζότο είναι το Arborio, Carnaroli ή Vialone Nano. Τα ειδικά άμυλα που περιέχουν, αποδεσμεύονται με το ανακάτεμα και δημιουργούν μια κρεμώδη σάλτσα που ντύνει τα υλικά, χωρίς προσθήκη κρέμας.
Ένα καλό ριζότο, είναι πράξη αγάπης. Απαιτεί υπομονή και δυνατό χέρι για ανακάτεμα. Πρέπει να ανακατεύετε το ρύζι σχεδόν συνεχώς, για περίπου, μισή ώρα, όσο προσθέτετε τον ζωμό, διαφορετικά δεν θα έχετε αυτή την υπέροχη κρεμώδη υφή που κάνει ένα ριζότο.
Ριζότο με γαλοπούλα και μανιτάρια
Υλικά:
- 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
- 1 μεγάλο λευκό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 200γρ. φρέσκα μανιτάρια, (όποια προτιμάτε), σε ψιλές φέτες
- 2 σκελίδες σκόρδο, τριμμένες
- 1 κουταλιά της σούπας φρέσκο φασκόμηλο, ψιλοκομμένο
- 1 1/2 φλιτζάνι ρύζι για ριζότο
- 3 φλιτζάνια ζωμό κοτόπουλου
- 400-500γρ. γαλοπούλα, (περίσσευμα-βάζετε όση έχετε) καθαρισμένη και ξεκοκαλισμένη, και κομμένη σε κύβους
- 60 γρ. chevre ή άλλο φρέσκο κατσικίσιο τυρί (αν δεν σας αρέσει η γεύση του κατσικίσιου τυριού, αντικαταστήστε με παρμεζάνα ή πεκορίνο
- Αλάτι και μαύρο πιπέρι
Εκτέλεση:
Φτιάχνουμε τον ζωμό με 3 φλυτζάνια βραστό νερό και τον κρατάμε πολύ ζεστό.
Ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μια μεσαία κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 1-2 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να ροδίζει. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τα μανιτάρια και ανακατεύουμε. Αλατίζουμε καλά και τα σοτάρουμε περίπου 3 λεπτά.
Προσθέτουμε το σκόρδο, το φασκόμηλο και το ρύζι και ανακατεύουμε καλά, για 1-2 λεπτά.
Βάζουμε το 1 φλιτζάνι από τον ζωμό στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε, μέχρι να εξατμιστεί.
Ύστερα, προσθέτουμε άλλο 1/2 φλιτζάνι.
Επαναλαμβάνουμε, ανακατεύοντας σχεδόν συνεχώς, μέχρι το ρύζι να γίνει al dente.
Αυτό θα διαρκέσει περίπου 20-30 λεπτά, ανάλογα με το είδος του ρυζιού και σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου.
Όταν το ρύζι είναι al dente, προσθέτουμε τα κυβάκια γαλοπούλας και το τυρί.
Ρίχνουμε μαύρο πιπέρι και ανακατεύουμε ξανά. Αν το ριζότο έχει πιει όλα τα υγρά, συμπληρώνουμε λίγο ζωμό ή λίγο ζεστό νερό, ώστε να έχει υδαρή σύσταση για το σερβίρισμα.
Το ριζότο σερβίρεται αμέσως.
Ετοιμάζουμε και μια πράσινη σαλάτα (ωραία θα ήταν η ρόκα με φρέσκο χυμό λεμονιού, λίγο ελαιόλαδο και νιφάδες αλατιού) και συνοδεύουμε με ένα δροσερό λευκό κρασί.