Tasteit

Γίγαντες στον φούρνο: Μια παραδοσιακή συνταγή

Γκουρμέ στα Ελληνικά

Το αγαπημένο μου όσπριο, το πιο χορταστικό, το πιο γιγαντο-τεράστιο σε γεύση.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να τους φτιάξουμε: πιο ζουμερούς, πιο ξεροψημένους, πιο πικάντικους, με δυόσμο, με άνηθο, με μαϊντανό.

Εδώ θα σας πω τον δικό μου τρόπο, που φροντίζω να τελειώνει στον φούρνο, για να μείνει το φαγητό με το λαδάκι του και να ροδοψηθεί.

Κάποιοι μερακλήδες, μετά τον φούρνο, τηγανίζουν έναν – έναν τους γίγαντες, για να ετοιμάσουν έναν πολύ δυνατό μεζέ για τσίπουρο. Το δοκίμασα πρώτη φορά, πριν χρόνια στο Μέτσοβο και αργότερα, στο Λοκάλι, στου Ψυρρή.

Φτιάξτε την παραδοσιακή εκδοχή, που σας δίνω και σερβίρετέ τους γίγαντες, με φέτα και φρέσκο ψωμί. 

Γίγαντες

Υλικά:

  • 1/2 κιλό φασόλια γίγαντες (μουλιασμένα σε νερό αποβραδίς)
  • 2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 1 σκελίδα σκόρδο ολόκληρη
  • 2 πιπεριές Φλωρίνης, ψιλοκομμένες
  • 2 κουτ. σούπας ντοματοπελτές
  • 1 φλιτζάνι σάλτσα ντομάτας
  • 1 καρότο τριμένο
  • 3 – 4 κλωνάρια και φύλλα μαϊντανού, ψιλοκομμένα
  • λίγη ρίγανη ξερή, τριμμένη
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 200 ml ελαιόλαδοαλάτι, μαυροπίπερο κοκκινοπίπερο γλυκό, μπούλοβο

Εκτέλεση:

Αφού μουλιάσουμε για τουλάχιστον 8 ώρες τους γίγαντες, τους ξεπλένουμε και τους στραγγίζουμε.

Τους βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα με άφθονο κρύο νερό, να βράσουν σε μέτρια φωτιά για περίπου 45-50 λεπτά, να μαλακώσουν αλλά όχι να λιώσουν.

Τους στραγγίζουμε, κρατώντας ένα ποτήρι από το νερό που έβρασαν και τους αφήνουμε στην άκρη.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C.

Βάζουμε στο ταψί, το λάδι, τα κρεμμύδια, το καρότο, το σκόρδο, τις πιπεριές και το βάζουμε στον φούρνο να ροδίσουν, 10-15 λεπτά. Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε και τη δάφνη, την ρίγανη το κοκκινοπίπερο και το μπούκοβο.

Αραιώνουμε τον ντοματοπελτέ στο νερό από τα φασόλια που έβρασαν και το ρίχνουμε στο ταψί μαζί με την ντομάτα πασάτα. Ανακατεύουμε και ρίχνουμε στο ταψί τα φασόλια.

Φροντίζουμε να είναι σκεπασμένα με αρκετό ζουμί, διότι πρέπει να βράσουν μέσα στον φούρνο. Αν δεν είναι, συμπληρώνουμε με λίγο ζεστό νερό.

Βάζουμε το ταψί μας στον φούρνο και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα.

Οι γίγαντες πρέπει να ξεροψηθούν και να μείνουν με το λάδι τους, για να είναι έτοιμοι.

Tasteit
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Tasteit: Περισσότερα άρθρα
Γρηγόρης Κίκης: Μια συνέντευξη με τον σεφ που κατέκτησε την κορυφή πριν κλείσει τα 30
Η σκληρή δουλειά ή το ταλέντο είναι το μυστικό για να εξελιχθεί κανείς στον χώρο της υψηλής γαστρονομίας; Μπορείς να δίνεις συνέντευξη και ταυτόχρονα να καθαρίζεις ψάρια; Ποια είναι η θέση της Ελλάδας στο παγκόσμιο γαστρονομικό στερέωμα; Αυτά κι άλλα πολλά σε μια εκ βαθέων συζήτηση με τον συνιδιοκτήτη του Herve, του Upon και του Hanky Panky
Γρηγόρης Κίκης: Μια συνέντευξη με τον σεφ που κατέκτησε την κορυφή πριν κλείσει τα 30