Αυτή η σαλάτα, «φωνάζει» ειδική περίσταση και γιορτή. Και αυτό γιατί, τόσο τα πλούσια υλικά, όσο και το νόστιμο και εντυπωσιακό αποτέλεσμα, την κάνουν να ξεφεύγει από την καθημερινότητα.
Οι σαλάτες και τα λαχανικά με νόστιμα dressing, είναι απαραίτητο στοιχείο στα γιορτινά τραπέζια αλλά και στο μπουφέ που ετοιμάζουμε, με επιμέλεια, για να περιποιηθούμε τους καλεσμένους μας.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Πολύ λίγη προετοιμασία χρειάζεται αυτή η όμορφη συνταγή για σαλάτα με πράσινα και κόκκινα μήλα. Το μόνο που θα μας πάρει περισσότερη ώρα είναι τα γλασαρισμένα καρύδια και το ανακάτεμα του ντρέσινγκ. Ύστερα, απαιτεί μόνο μία καλή ανάμειξη όλων των υλικών.
Η σπιτική βινεγκρέτ μήλου, είναι πραγματικά ξεχωριστή. Είναι πικάντικη με μια νότα γλυκύτητας. Μπορείτε επίσης να στύψετε λίγο φρέσκο λεμόνι, για επιπλέον φρεσκάδα!
Εδώ σάς προτείνω η βάση της πρασινάδας, να είναι ένας συνδυασμός ρόκας και τρυφερών φύλλων σπανακιού. Ωστόσο κάθε είδος και χρώμα μαρουλιού, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε αυτή τη σαλάτα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Γιορτινή σαλάτα με μήλα, κράνμπερι και γλασαρισμένα καρύδια
Υλικά:
Για τη σαλάτα
- 6 φλιτζάνια σαλάτα – (προτείνω συνδυασμό από ρόκα και baby σπανάκι, ή όποιο πράσινο μείγμα σαλατικών σας αρέσει)
- 1 κόκκινο μήλο
- 1 πράσινο μήλο
- 1 φλιτζάνι καρύδια – χοντροκομμένα
- 5 φέτες μπέικον – ψημένες και ψιλοκομμένες (προαιρετικά)
- 1/3 φλιτζανιού θρυμματισμένη φέτα
- 1/3 φλιτζανιού αποξηραμένα κράνμπερι
Για το ντρέσινγκ μήλου
- 1 φλιτζάνι χυμό μήλου
- 4 κουταλιές της σούπας μηλόξυδο
- 2 κουταλιές της σούπας μέλι
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι
- 1/4 φλιτζανιού λάδι
Για τα γλασαρισμένα καρύδια
- 1 φλιτζάνι ψίχα καρύδια
- 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
- 1/4 φλιτζανιού ζάχαρη
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένη κανέλα
Εκτέλεση:
Πρώτα, πρέπει να ετοιμάσουμε τα γλασαρισμένα καρύδια, αν επιλέξουμε να τα βάλουμε έτσι, στη σαλάτα μας. Ωστόσο, μη διστάσετε να τα προσθέσετε ωμά, ή απλώς λίγο φρυγανισμένα ή ακόμα και να τα ανταλλάξετε με άλλο ξηρό καρπό, της αρεσκείας σας.
Στρώνουμε ένα ταψί με λαδόκολλα.
Σε ένα μέτριο αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά, λιώνουμε το βούτυρο και τη ζάχαρη.
Μόλις λιώσει το βούτυρο, ρίχνουμε τα καρύδια, το αλάτι και την κανέλα.
Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να καλυφθούν καλά τα καρύδια.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και απλώνουμε αμέσως τα καρύδια σε μία στρώση στο έτοιμο ταψί. Αφήνουμε να κρυώσουν, 5-10 λεπτά.
Αφαιρούμε τον πυρήνα και ψιλοκόβουμε τα μήλα (σε λεπτές φέτες ή κύβους των 2 εκατοστών).
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε μαζί, τα μήλα, τα σαλατικά, τα καρύδια, τη φέτα, το μπέικον, που έχουμε ψήσει στο γκριλ, στο τηγάνι ή στον φούρνο μικροκυμάτων, καθώς και τα κράνμπερι.
Χτυπάμε σε μιξεράκι ή σε βάζο, όλα τα υλικά για το ντρέσινγκ και το κρατάμε στο ψυγείο, μέχρι την ώρα που θα σερβίρουμε τη σαλάτα. Περιχύνουμε και ανακατεύουμε καλά τη σαλάτα, την ώρα που είμαστε έτοιμοι για το φαγητό.