Tasteit

Γιορτινό mix ξηρών καρπών: Το τέλειο συνοδευτικό για τα «σπιτικά» ποτά

Η εύκολη συνταγή που φτιάχνω σε κάθε συγκέντρωση και μυρίζει Χριστούγεννα

Ξεκίνησαν ήδη τα καλέσματα για τις γιορτές και μαζί τους ξεκίνησαν τα ψώνια και οι προετοιμασίες για τα ιδιαίτερα γιορτινά μενού.

Θυμάμαι, πριν χρόνια, σε ένα τέτοιο πάρτι, μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, ενώ είχα φτιάξει μπόλικο φαγητό με τα γιορτινά συνοδευτικά του, ορεκτικά και γλυκό, οι φίλοι μου, είχαν πέσει κυριολεκτικά «με τα μούτρα», σε ένα αυτοσχέδιο mix ξηρών καρπών, που ήταν γλυκό και πικάντικο και άρα, εθιστικά νόστιμο.

Αυτή η συνταγή είναι το πιο εύκολο σνακ που μπορείτε να φτιάξετε, όταν έχετε καλεσμένους σε πάρτι. Κάνει ολόκληρο το σπίτι να μυρίζει φανταστικά.

Κανέλα και τζίντζερ, δίνουν στους ξηρούς καρπούς, μια ζεστή γιορτινή γεύση, ενώ το καγιέν και το μαύρο πιπέρι, κάνουν όποιον τα δοκιμάζει να επιστρέφει για περισσότερα.

Οι καβουρδισμένοι ξηροί καρποί είναι φανταστικοί από μόνοι τους, αλλά τους χρησιμοποιώ και ψιλοκομμένους, σε γιορτινές σαλάτες ή όπου χρειάζομαι μια τραγανή υφή.

Κλασικό μείγμα ξηρών καρπών

Υλικά:

  • 2 φλιτζάνια ωμά και ανάλατα καρύδια
  • 2 φλιτζάνια ωμά και ανάλατα κάσιους
  • 1 φλιτζάνι ωμά και ανάλατα φιστίκια Αιγίνης (ψίχα)
  • 1 φλιτζάνι ωμά και ανάλατα φουντούκια
  • 4 κουταλιές της σούπας ανάλατο βούτυρο
  • 2 κουταλιές της σούπας καστανή ζάχαρη
  • 1 κουταλιά της σούπας μέλι
  • 1 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι καγιέν ή καπνιστή πάπρικα

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°.

Στρώνουμε λαδόκολλα στο ταψί και σκορπίζουμε από πάνω τους ξηρούς καρπούς. Τους βάζουμε στον φούρνο μέχρι να ροδίσουν ελαφρά και να μυρίσουν, γυρίζοντάς τους 1-2 φορές.

Βγάζουμε από τον φούρνο (αφήνοντας τον φούρνο αναμμένο) και αφήνουμε στην άκρη.

Εν τω μεταξύ, σε μια μικρή κατσαρόλα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, λιώνουμε το βούτυρο. Προσθέτουμε την καστανή ζάχαρη και χαμηλώνουμε τη φωτιά, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη 2 με 3 λεπτά.

Ρίχνουμε το μέλι και κατεβάζουμε από τη φωτιά.

Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, κανέλα, τζίντζερ και πιπέρι καγιέν ή καπνιστή πάπρικα και ανακατεύουμε.

Ρίχνουμε το μείγμα βουτύρου και μπαχαρικών πάνω από τους καβουρδισμένους ξηρούς καρπούς.

Με μια λαστιχένια σπάτουλα ανακατεύουμε, ώστε να είναι όλοι οι ξηροί καρποί εξίσου επικαλυμμένοι.

Βάζουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για 8 λεπτά.
Ανακατεύουμε ξανά, τους ξηρούς καρπούς και ψήνουμε για 5-7 λεπτά ακόμη μέχρι να ροδίσουν αρκετά και να είναι κολλώδεις στην αφή.

Αφήνουμε τους ξηρούς καρπούς να κρυώσουν εντελώς και καθώς κρυώνουν, θα γίνονται από κολλώδεις, τραγανοί.

Tasteit
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Tasteit: Περισσότερα άρθρα