Η προεργασία και τη οργάνωση του διατροφολογίου της εργάσιμης εβδομάδας, μάς γλιτώνει από τον κόπο, την πιθανότητα να τραφούμε με ανθυγιεινές επιλογές, αλλά και να έχουμε σπατάλη τροφίμων, άρα και χρημάτων και χρόνου.
Γι’ αυτό το λόγο, δεν θα κουραστούμε να το λέμε, η προετοιμασία των βασικών γευμάτων της εβδομάδας, είναι το κλειδί για την οικιακή οικονομία και την ισορροπημένη διατροφή, αφού, αν έχουμε προνοήσει και προετοιμάσει ένα θρεπτικό γεύμα, για εμάς ή και για την οικογένειά μας, δεν θα καταφύγουμε σε πρόχειρο και παχυντικό φαγητό.
Το μοτίβο του είδους και ύφους των προτεινόμενων γευμάτων, είναι σταθερό: ένα δύσκολο και αγαπημένο φαγητό για την αρχή της εβδομάδας, που μπορούμε να φτιάξουμε από την Κυριακή και να το «παίξουμε» και τις δύο ημέρες, κανείς δεν βαρέθηκε, τρώγοντας δύο μέρες, «κολλητά», γιουβέτσι. Για τη συνέχεια ένα ψαρικό, ένα όσπριο, ένα πιάτο με κοτόπουλο και μια «τσαχπινιά» για το κλείσιμο.
Σας προτείνω και πάλι, να φτιάξετε στα μέσα της εβδομάδας, ένα κέικ ή ένα υγιεινό γλυκάκι, όπως ένα γλυκό ψωμί κολοκύθας ή ένα εύκολο σοκολατογλυκό χωρίς ζάχαρη, για να διασκεδάσετε τα απογεύματά σας και να βγάλετε την εβδομάδα σας.
Το Μενού της Εβδομάδας
Δευτέρα
Γιουβέτσι με μοσχαράκι: το απόλυτο απολαυστικό πιάτο, αν μάλιστα το προσέξετε στο μαγείρεμά του και δεν το «λασπώσετε», μπορεί να μείνει και να φαγωθεί και την επόμενη μέρα, με την ίδια χαρά.
Ψώνια: Χτένι μοσχαρίσιο, κριθαράκι μέτριο, κρεμμύδι, σκόρδο, τοματάκια ολόκληρα σε κονσέρβα, μπαχάρι, φύλλα δάφνης, τυρί τριμμένο.
Τρίτη
Γαρίδες με λεμόνι και μουστάρδα και ολόκληρες ψητές πατάτες: το φαγητό αυτό δεν θέλει καμία προετοιμασία και είναι έτοιμο σε 10′ γιατί οι γαρίδες δεν θέλουν πολύ ψήσιμο. Φτιάξτε λίγο λαδολέμονο για να βουτάτε τις γαρίδες μόλις τις καθαρίζετε από το κέλυφος. Η συμβουλή μου, είναι να ψήσετε τις πατάτες στο φούρνο μικροκυμάτων, θέλουν περίπου 10′-12′ ανάλογα με το μέγεθος της πατάτας. Τις σερβίρετε με λίγο τυρί κρέμα, ή λίγο βούτυρο.
Ψώνια: Γαρίδες ολόκληρες, μουστάρδα, λεμόνια, πατάτες, τυρί κρέμα.
Τετάρτη
Φακές σούπα: εντάξει, όταν λέμε σούπα, εννοούμε ότι μπορείτε να τις κάνετε όσο πηχτές σας αρέσουν. Ρυθμίστε την προσθήκη νερού, εσείς. Η γεύση έχει σημασία και, εδώ, προτείνω, για το μέσο της εβδομάδας, τις κλασικές φακές.
Ψώνια: φακές, κρεμμύδι, σκόρδο, φύλλα δάφνης, σάλτσα ντομάτας, ξύδι.
Πέμπτη
Ροπαλάκια κοτόπουλου με πιλάφι: αυτό το φαγητό δεν είναι μόνο για μία Πέμπτη. Είναι best seller και σε τραπέζια, παιδικά πάρτι και γενικά θεωρείται πολύ αγαπημένο.
Ψώνια: ροπαλάκια κοτόπουλου, σάλτσα σόγιας, μέλι, πάπρικα, ρύζι, βούτυρο, ζωμό κότας.
Παρασκευή
Κις Λορέν: Κλασική αγαπημένη αλμυρή τάρτα, την οποία αγαπούν και τα παιδιά. Ένα γενναίο κομμάτι τάρτα και μία πράσινη σαλάτα είναι το τέλειο μεσημεριανό.
Ψώνια: ζύμη για τάρτα ή κουρού, αυγά, γάλα, τυριά τριμμένα, μπέικον.