Το γιουβέτσι θαλασσινών είναι ένα πιάτο γιορτινό, που πρέπει να σερβιριστεί, ζεστό και ζουμερό.
Ως λαός θαλασσινός και ως λάτρεις της παράδοσης που λέει ότι τα Φώτα τρώμε ψάρι και ψαρικά, θα ετοιμάσουμε με αγάπη ένα γιουβέτσι με γαρίδες και χταπόδι, στην κατσαρόλα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Αυτό που θα δώσει όλη τη νοστιμιά είναι ο ζωμός των ψαρικών, μέσα στον οποίον, θα βράσουμε το χταπόδι.
Όταν μαγειρεύουμε κριθαράκι, σε όλες τις συνταγές, κρατάμε χαμηλή τη φωτιά και ανακατεύουμε συχνά το φαγητό, γιατί «πιάνει» εύκολα στη βάση της κατσαρόλας.
Η φίλη, Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, που ξέρει καλά από θαλασσινά, μας προσφέρει αυτή τη συνταγή.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Γιουβέτσι θαλασσινών
Υλικά:
Για το γιουβέτσι
- 50 ml ελαιόλαδο
- 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 φινόκιο κομμένο σε λεπτές φέτες
- 1/2 κιλό γαρίδες γαρίδες
- 300 γρ. χταπόδι (που θα βράσουμε μέσα στον ζωμό) κομμένο σε φέτες
- 1 κ.σ. γεμάτη πελτέ ντομάτας
- 1 σκελ. σκόρδο ψιλοκομμένη
- 500 γρ. κριθαράκι χονδρό
- 50 ml ούζο
- 6 ντοματίνια κομμένα στα τέσσερα
- 1 lt ζωμό θαλασσινών (που θα φτιάξουμε)
- Αλάτι – Πιπέρι
Για το σερβίρισμα
- Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1 λεμόνι σε τέταρτα
- Λίγο ελαιόλαδο
Για τον ζωμό
- 30 ml ελαιόλαδο
- Τα κεφάλια από τις γαρίδες
- 300 γρ. χταπόδι
- 1 κρεμμύδι
- 1 σκελ. σκόρδο με το φλούδι
- 1 πράσο το λευκό μέρος
- 1 μικρό καρότο
- 1 φύλλο δάφνης
- 1 κλωνάρι φρέσκο θυμάρι
- κλωνάρια μαϊντανού
- κόκκους πιπέρι
- 100 ml λευκό ξηρό κρασί
- 1.200 ml νερό
Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε τις γαρίδες.
Κρατάμε τα κεφάλια για τον ζωμό και αφαιρούμε το κέλυφος και το έντερο από το σώμα.
Φτιάχνουμε τον ζωμό:
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια κατσαρόλα. Σοτάρουμε τα κεφάλια από τις γαρίδες, για 2′-3′.
Προσθέτουμε το χταπόδι και το σκόρδο ολόκληρο με τη φλούδα.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι σε χοντρά κομμάτια, το πράσο και το καρότο ολόκληρο.
Σοτάρουμε για 3′-4′ να ροδίσει ελαφρά το κρεμμύδι.
Προσθέτουμε τη δάφνη, τα κλωνάρια μαϊντανού και τους κόκκους πιπεριού.
Σβήνουμε με το κρασί κι ανακατεύουμε.
Αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Βάζουμε το νερό κι αφήνουμε να πάρει βράση.
Βράζουμε για 30’ σε μέτρια φωτιά μέχρι να βράσει το χταπόδι.
Όταν βράσει το αφαιρούμε και το κόβουμε σε φέτες.
Το σκεπάζουμε και το διατηρούμε ζεστό.
Σουρώνουμε και κρατάμε τον ζωμό, τον διατηρούμε ζεστό.
Φτιάχνουμε το γιουβέτσι: Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια φαρδιά και χαμηλή κατσαρόλα.
Προσθέτουμε τις καθαρισμένες γαρίδες και σοτάρουμε για 1′, μέχρι να αλλάξουν χρώμα.
Τις βγάζουμε σε μπολ και τις σκεπάζουμε.
Τις αφήνουμε στην άκρη.
Στο ίδιο λάδι σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το φινόκιο σε πολύ λεπτές φέτες, για 3′- 4′.
Προσθέτουμε το σκόρδο και τον πελτέ ντομάτας τρίβοντας τα με ξύλινη κουτάλα στη βάση της κατσαρόλας.
Σβήνουμε με το ούζο.
Προσθέτουμε το κριθαράκι κι ανακατεύουμε.
Βάζουμε τα κομμένα ντοματίνια, το χταπόδι, κομμένο σε ροδέλες και τον ζωμό. Ανακατεύουμε συχνά να μην κολλήσει.
Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε λίγο αλάτι και πιπέρι.
Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 5′-6′ ανακατεύοντας.
Προσθέτουμε τις γαρίδες και βράζουμε για 2′.
Ελέγχουμε τη νοστιμιά για να βάλουμε αλάτι και πιπέρι, αν χρειάζεται.
Τέλος, το ραντίζουμε με λίγο φρέσκο ελαιόλαδο.
Όταν βγει από την φωτιά πρέπει να είναι ζουμερό και όχι στεγνό.
Αφήνουμε να σταθεί για 2′- 3′ εκτός φωτιάς και σερβίρουμε αμέσως.
Γαρνίρουμε κάθε πιάτο με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό και τέταρτα λεμονιού.