Tasteit

Γκούλας: Η διάσημη σούπα στην αυθεντική της εκδοχή

Το comfort food, στα Ουγγρικά

Συνάντησα για πρώτη φορά γκούλας σε μία χριστουγεννιάτικη αγορά στη Βιέννη. Έκανε πολύ κρύο και έτσι αναζήτησα ένα ζεστό γεύμα, αφού δεν μου έφτανε το ζεστό κρασί.

Το γκούλας, εκείνο, μου θύμισε το ψητό κατσαρόλας της μαμάς, με μπόνους μια πλούσια και αρωματική σάλτσα, με βάση την πάπρικα. Στη γνήσια εκδοχή του όμως, το γκούλας, στην Ουγγαρία, είναι σούπα και όχι κρέας μέσα σε παχύρευστη σάλτσα.

Ο πλούσιος και γευστικός ζωμός της ουγγρικής εκδοχής, με κέρδισε. Κάθε κουταλιά ήταν τόσο αλμυρή, τόσο γλυκιά και τόσο – όσο, φρουτώδης, από την άφθονη γλυκιά πάπρικα και αρωματισμένη με το γήινο, πικάντικο άρωμα του κύμινου.

Αυτό το γκούλας, φτιάχνω, πλέον στο σπίτι: έναν πλούσιο ζωμό, με πάπρικα και κύμινο, με τρυφερό βοδινό κρέας, πατάτες και καρότα. Είναι απίστευτα ανακουφιστικό και κάτι που λαχταράω όχι μόνο τις κρύες μέρες του χειμώνα αλλά και όποτε χρειάζομαι λίγη σούπα για να νιώσω καλύτερα.

Μπορείτε να φτιάξετε και χορτοφαγική παραλλαγή του ουγγρικού γκούλας. Είναι εξίσου νόστιμο και υπέροχο και απαιτεί λιγότερο χρόνο (45 λεπτά). Απλώς, θα αντικαταστήστε το μοσχαρίσιο κρέας, με 1 κιλό ανάμεικτα μανιτάρια και θα βάλετε ζωμό λαχανικών.

Ουγγαρέζικο γκούλας

Υλικά:

  • 3 κουταλιές της σούπας φυτικό λάδι
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, κομμένο σε κύβους
  • 1 κιλό μοσχάρι (χωρίς κόκαλα), κομμένο σε μικρές μπουκιές
  • 2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι, μοιρασμένο
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, χωρισμένο
  • 1/4 φλιτζανιού γλυκιά πάπρικα(φρέσκια και με έντονο κόκκινο χρώμα
  • 4 σκελίδες σκόρδο, τριμμένες
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
  • 4 φλιτζάνια ζωμό βοδινού ή κοτόπουλου
  • 2 μέτρια καρότα, καθαρισμένα και κομμένα σε κύβους
  • 1 μέτρια ντομάτα, χοντροκομμένη
  • 1 μέτρια κόκκινη πιπεριά, κομμένη σε κύβους
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 2 μεσαίες πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε μικρούς κύβους
  • 1/4 φλιτζανιού ψιλοκομμένα φύλλα φρέσκου μαϊντανού
  • Ψωμί χωριάτικο, για το σερβίρισμα

Εκτέλεση:

Ζεσταίνουμε το λάδι σε μεγάλη κατσαρόλα με βαρύ πάτο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε, μέχρι να γίνει διάφανο, για 6 με 8 λεπτά.

Όσο ψήνονται τα κρεμμύδια, στεγνώνουμε το κρέας με χαρτί κουζίνας και το αλατοπιπερώνουμε με 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και 1/4 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι. Βάζουμε το κρέας στην κατσαρόλα, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, για 6 με 8 λεπτά.

Προσθέτουμε την πάπρικα, το σκόρδο και το κύμινο, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να μυρίσουν, περίπου 30 δευτερόλεπτα.

Ρίχνουμε τον ζωμό, τα καρότα, την ντομάτα, την πιπεριά, τη δάφνη, το υπόλοιπο 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και το υπόλοιπο 1/4 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι.

Αφήνουμε τη σούπα να πάρει μια βράση και στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή για να σιγοβράσει.
Σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά, περίπου 45 λεπτά.

Βάζουμε και τις πατάτες στην κατσαρόλα. Μαγειρεύουμε χωρίς καπάκι, μέχρι να μαλακώσουν το κρέας και οι πατάτες, περίπου για 25 λεπτά. Αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση και αφαιρούμε τη δάφνη.

Σερβίρουμε σε μπολ σούπας, πασπαλίζουμε με μαϊντανό, και σερβίρουμε με χωριάτικο ψωμί για «βουτιές».

Tasteit
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Tasteit: Περισσότερα άρθρα
Ποια είναι τα πιο υπερεκτιμημένα κρασιά;
Λίγες μέρες πριν την Πρωτοχρονιά το αμερικανικό site Vinepair.com έκανε μια έρευνα για το θέμα ζητώντας από 12 Αμερικανούς, καταξιωμένους επαγγελματίες του κρασιού την άποψή τους
Ποια είναι τα πιο υπερεκτιμημένα κρασιά;