Για το ««σβήσιμο» μετά την κρεοφαγία
Δεν πρόκειται, καταλαβαίνω, να πείσω τους σκληροπυρηνικούς, να αποφύγουν το παραδοσιακό γαλακτομπούρεκο, μετά το ψήσιμο, το τσίκνισμα και γενικά την αχαλίνωτη κρεοφαγία.
Ξέρω, ωστόσο ότι κάποιοι, προτιμούν κάτι ελαφρύ, μετά τη λιπαρότητα του κρέατος.
Το γιαούρτι και γενικά όλα τα σπιτικά γιαουρτογλυκά, είναι ιδανικά για κλείσιμο στα τραπέζια, που είναι φορτωμένα, λιπαρά και καυτερά φαγητά.
Το γλυκάκι αυτό που μπορούν να το φτιάξουν και πολύ αρχάριοι μάγειρες, γίνεται και αρκετές ώρες, πριν την ώρα του σερβιρίσματος.
Οι γεύσεις δένουν, πολύ όμορφα στο ψυγείο και τα κομμένα φρούτα, δίνουν φυσική γλύκα και άρωμα στην γιουρτοκρέμα.
Γλυκό με γιαούρτι, ανανά και δαμάσκηνα
Υλικά:
- 1 κουτί τεμαχισμένο ανανά σε χυμό
- 1 γιαούρτι στραγγιστό οικογενειακό, 1 κιλό
- 1 φακελάκι σαντιγύ (βανίλια)
- 2-3 κ.σ. ζάχαρη
- 10 δαμάσκηνα απύρηνα
- 1 κ.σ. καρύδι τριμμένο
Εκτέλεση:
Στραγγίζουμε την κονσέρβα του ανανά. Κρατάμε μερικά κομμάτια, στην άκρη για το στόλισμα.
Ανακατεύουμε το γιαούρτι με τη ζάχαρη, τον ανανά και 5 δαμάσκηνα, κομμένα στα τέσσερα. Ζάχαρη, βάζουμε, ανάλογα με το πόσο γλυκό μας αρέσει, 2 ή 3 κουταλιές, είναι αρκετές.
Φτιάχνουμε και την σαντιγύ σύμφωνα με τις οδηγίες στο πακέτο.
Την ρίχνουμε πάνω από το γιαούρτι και ανακατεύουμε απαλά.
Βάζουμε το μείγμα σε γυάλινο μπολ, γαρνίρουμε με τα κρατημένα κομμάτια ανανά και τα υπόλοιπα δαμάσκηνα, κομμένα στη μέση.
Πασπαλίζουμε με το τριμμένο καρύδι, σκεπάζουμε με μεμβράνη και βάζουμε τουλάχιστον 1 ώρα στο ψυγείο πριν σερβίρουμε.