Πέμπτη, 14 Νοε.
21oC Αθήνα

Γλυκό ψωμί κολοκύθας με σταγόνες σοκολάτας

Γλυκό ψωμί κολοκύθας με σταγόνες σοκολάτας

Θα είμαστε πολύ «βασικοί» αν επιλέξουμε να ψήσουμε το Σαββατοκύριακο γλυκό ψωμί με το βασικό υλικό της εποχής, την κολοκύθα; Απαντώ μόνη μου: Όχι, βέβαια, γιατί το ψωμί κολοκύθας με κομμάτια σοκολάτας, είναι η φθινοπωρινή απάντηση στο Banana bread!

Το συγκεκριμένο γλυκό ψωμί, θέλει, πουρέ κολοκύθας, ανακατεμένο με ζεστά φθινοπωρινά μπαχαρικά, όπως κανέλα, τζίντζερ, γαρύφαλλο, μπαχάρι, μοσχοκάρυδο και μερικές σταγόνες σοκολάτας. Είναι εξαιρετικό απογευματινό σνακ με καφέ, αλλά θα το έβλεπα και στο τραπέζι του πρωϊνού, άνετα!

Η συνταγή αυτή, δίνει ένα υγρό σφιχτό ψωμί κολοκύθας, με λαμπερό πορτοκαλί χρώμα. Ο συνδυασμός με την κουβετούρα, δημιουργεί μια αντίθεση μεταξύ της γλυκιάς ψίχας του ψωμιού και της σχεδόν πικρής σοκολάτας.

Το πιο απολαυστικό κομμάτι της συνταγής είναι το μείγμα μπαχαρικών, που ενισχύει το μείγμα, αλλά και η πλούσια «βροχή» από ζάχαρη και κανέλα πάνω στο ψωμί, πριν μπει στον φούρνο, που του δημιουργεί μια υπέροχη κρούστα

Chocolate Chip Pumpkin bread 

Υλικά: 
Για την κρούστα:

  • 3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα

Για το ψωμί:

  • 2 φλιτζάνια (280 γρ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 + 1/4 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 3/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι 
  • 3/4 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο τζίντζερ
  • 1/8 κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο
  • 1/8 κουταλάκι του γλυκού μπαχάρι
  • 1/8 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
  • 1 φλιτζάνι (245 γρ.) πουρέ κολοκύθας (του εμπορίου ή κομμένη, ψημένη και πολτοποιημένη)
  • 1 1/4 φλιτζάνι (250 γρ.) κρυσταλλική ζάχαρη
  • 2 μεγάλα αυγά
  • 1/2 φλιτζάνι (125 ml) γάλα
  • 1/2 φλιτζάνι (113 γρ.) ανάλατο βούτυρο, λιωμένο
  • 2 κουταλάκια του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 1/2 φλιτζάνι σταγόνες σοκολάτας, συν περισσότερο για επικάλυψη

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Βουτυρώνουμε ή ψεκάζουμε μια μακρόστενη φόρμα.
Ανακατεύουμε τα υλικά για την κρούστα: 3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη και 1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα μαζί σε ένα μικρό μπολ και αφήνουμε στην άκρη.

Ανακατεύουμε τα ξηρά υλικά: το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και την κανέλα σε ένα μεγάλο μπολ ανάμειξης.

Ανακατεύουμε τα υγρά υλικά: τον πουρέ κολοκύθας, τη ζάχαρη, τα αυγά, το γάλα, το λιωμένο βούτυρο και το εκχύλισμα βανίλιας μέχρι να ενωθούν καλά. Ρίχνουμε το μείγμα της κολοκύθας στο μείγμα του αλευριού και το διπλώνουμε να ενωθεί. Προσθέτουμε τα μίνι κομματάκια σοκολάτας.

Βάζουμε το μείγμα στο ταψί, χτυπώντας τη φόρμα στον πάγκο, για να αφαιρέσουμε τις φυσαλίδες αέρα και στη συνέχεια, λειαίνουμε το πάνω μέρος με μια σπάτουλα. Πασπαλίζουμε με το μείγμα κανέλας-ζάχαρης για τη δημιουργία κρούστας και τελειώνουμε με περισσότερες σταγόνες σοκολάτας.

Ψήνουμε το γλυκό ψωμί κολοκύθας, για 50 – 60 λεπτά ή μέχρι να βγει καθαρή μια οδοντογλυφίδα από το κέντρο του ψωμιού. Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει για 20 λεπτά πριν το ξεφορμάρουμε.

Το ψωμί θα διατηρηθεί για αρκετές μέρες, τυλιγμένο με μεμβράνη.

Tasteit Τελευταίες ειδήσεις