Ένα από τα σημεία αναφοράς για την αθηναϊκή κοινωνία, εδώ και 120 χρόνια, η Αίγλη Ζαππείου, ανοίγει ξανά την αγκαλιά της, με τη νέα ταυτότητα της να αποτελεί κάτι περισσότερο από μια απλή ανακαίνιση.
Mε ένα εστιατόριο, ένα all day bar-restaurant, τρεις σύγχρονους χώρους εκδηλώσεων και έναν θερινό κινηματογράφο, η Αίγλη μετατρέπεται σε ένα σημαντικό επίκεντρο γαστρονομικών και πολιτιστικών εμπειριών το οποίο θα ζει και θα αναπνέει σχεδόν 24 ώρες το 24ωρο, όλο τον χρόνο.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Για αυτή την απαιτητική μετάβαση εργάστηκαν κορυφαία ονόματα: την αρχιτεκτονική επιμέλεια της Αίγλης Ζαππείου, για παράδειγμα, ανέλαβαν τα αρχιτεκτονικά γραφεία Neiheiser Argyros και Ese Studiο, τον σχεδιασμό φωτισμού το γραφείο Eleftheria Deko & Associates Lighting Design, την οπτική επικοινωνία το γραφείο Busy Building, ενώ τις στολές προσωπικού σχεδίασε η Ορσαλία Παρθένη.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Στα του φαγητού τώρα, η γαστρονομική φιλοσοφία της Αίγλης Ζαππείου αντικατοπτρίζει την ευρύτερη προσέγγιση του χώρου για πολυσυλλεκτικότητα, καθώς εδώ θα μπορεί κανείς να βρει από hot dogs, burgers και φρέσκιες pizzas μέχρι chateaubriand και ψάρι ψημένο στην parilla, αλλά και παιδικά μενού ή ακόμη και μενού για κατοικίδια.
Και είναι ακριβώς αυτή η ποικιλία επιλογών, η οποία αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της δέσμευσης της Αίγλης να είναι ένας χώρος όπου κάθε επισκέπτης μπορεί να βρει αυτό που ταιριάζει στις προτιμήσεις του.
Ξεκινάμε με την Αίγλη All Day, η οποία απευθύνεται στους digital nomads, στις οικογένειες και στις παρέες, ξεκινώντας με πρωϊνά και καφέδες, υγιεινούς χυμούς, adaptogenic lattes και δυναμωτικά αναψυκτικά φυσικής ζύμωσης. Το μεσημέρι αλλάζει «πίστα» και μετατρέπεται σε γαστρονομικό στίβο με business meetings που εξελίσσονται πάνω από δυναμωτικά quinoa burgers και αυθεντικές μακαρονάδες cacio e pepe. Αργά το απόγευμα και το βράδυ, η 20 μέτρων μπάρα γίνεται το επίκεντρο της νυχτερινής Αθήνας και σημείο συνάντησης είτε για after office aperitvi, μικροζυθοποιίες και cocktails, είτε για βραδινή έξοδο για δείπνο με ζουμερές entrecôtes, ετικέτες του ελληνικού και διεθνούς αμπελώνα και tailor made μουσικές επιλογές με καθημερινούς free style DJ’s.
Από την άλλη, το Αίγλη Restaurant θα είναι μία αθηναϊκή brasserie με τις παραδοσιακές και τις διεθνείς συνταγές να συνυπάρχουν, καθώς οι λαχανοντολμάδες και οι αγκινάρες α λα πολίτα θα εμφανίζονται δίπλα σε πιάτα όπως το bittoque à la Russe, το chateaubriand και το χοιρινό schnitzel.
Ο chef Δήμος Μπαλόπουλος και ο executive sous chef Γιώργος Κηρύκος δημιούργησαν ένα μενού με αναφορές στην αθηναϊκή κουζίνα, που επιθυμεί να αναδείξει «πιάτα-προορισμούς», κάποιες φορές μέσα από κλασικές αναφορές και άλλες, μέσα από ένα πιο σύγχρονο πρίσμα.
Η λίστα των κρασιών, εστιάζει στην Ελλάδα ελληνικό αμπελώνα, περιλαμβάνοντας διάσημες γηγενείς ποικιλίες, όπως το Ασύρτικο, το Ξινόμαυρο ή ανερχόμενες σαν το Βιδιανό και το Λημνιό. Φυσικά, λείπουν οι διεθνείς προτάσεις: ετικέτες από τις φημισμένες περιοχές της Βουργουνδίας, του Bordeaux και της κοιλάδας του Ροδανού ήδη έχουν βρει τη θέση τους στο κελάρι.
Ο Δημήτρης Ρούσσος μεταμορφώνει το bar της Αίγλης Ζαππείου σε ένα σύγχρονο εργαστήριο γευστικής χημείας. Με όραμα που ξεπερνά τα παραδοσιακά όρια του μπαρ, σχεδιάζει μια εμβληματική σειρά με signature cocktails και all time classics, που αποτυπώνουν τις πιο προοδευτικές τάσεις της παγκόσμιας mixology. Οι δημιουργίες του αγκαλιάζουν τη νέα φιλοσοφία του ποτού: χαμηλόβαθμα spritzers και aperitifs που αναδεικνύουν τη λεπτότητα, συνθέσεις με βιώσιμα υλικά, οι οποίες μειώνουν περιβαλλοντικό αποτύπωμα και απρόσμενοι συνδυασμοί εξωτικών βοτάνων, σπάνιων μπαχαρικών και φρούτων. Κάθε cocktail είναι μια επανεπινόηση κλασικών συνταγών, με ένα ιδιαίτερο twist, ενώ υπάρχουν και επιλογές χωρίς αλκοόλ.
Για το τέλος, αφήσαμε το πιο γλυκό κομμάτι: Ο pastry chef Αλέξανδρος Κονιάρης αφήνει κι αυτός με τη σειρά του το στίγμα του στην Αίγλη Ζαππείου, όπου επιμελείται το προφίλ των γλυκών και στα δύο εστιατόρια, παντρεύοντας παραδοσιακά και σύγχρονα στοιχεία σε σωστές δόσεις – η σοκολατίνα «ποντικάκι» ξυπνά γλυκές αναμνήσεις, θυμίζοντας κλασικά αριστουργήματα της αθηναϊκής αστικής κουλτούρας, ενώ άλλα όπως η tarte tatin δίνουν ένα πιο διεθνές στίγμα. Θα επανέλθουμε σύντομα με τις γευστικές μας εντυπώσεις.