Site icon NewsIT

Η μία συνταγή για σάλτσα ντομάτας που χρειάζεστε και είναι έτοιμη σε 10΄

04.10.2024 | 12:00
Η μία συνταγή για σάλτσα ντομάτας που χρειάζεστε και είναι έτοιμη σε 10΄

Σάλτσα ντομάτας

Φτιάχνω αυτή τη συνταγή για σάλτσα ντομάτας εδώ και χρόνια, γιατί απλούστατα, είναι έτοιμη σχεδόν πριν γίνουν τα ζυμαρικά.

Είναι, γευστική, ελαφριά, εύκολη και γίνεται με απλά υλικά του ντουλαπιού. Δεν μπορεί να κάνεις λάθος με αυτή τη σάλτσα και είναι τέλειο συνοδευτικό όχι μόνο για πάστα, αλλά και για μπρουσκέτες (όταν κρυώσει), τηγανητά λαχανικά, πίτσα, ψητά κρεατικά, γαρίδες, σπιτικά σουβλάκια, «ξαπλωμένα» σε πίτες (εδώ βέβαια μπορούμε να την κάνουμε λίγο πιο καυτερή) και ό,τι άλλο «παντρεύεται» με την μαγική κόκκινη σάλτσα.

Η σάλτσα ντομάτας, εννοείται ότι μπορεί να γίνει με πολλά είδη ντομάτας: φρέσκιες, συμπυκνωμένο πελτέ, ελαφρά συμπυκνωμένη πασσάτα, αλλά κάθε είδος έχει και τον δικό του τρόπο μαγειρέματος. Επίσης κάθε σάλτσα μπορεί να γίνει πιο πλούσια με την προσθήκη κρεμμυδιού, καρότου, σέλερι, μυρωδικών. Αυτά, όλα, όμως, είναι μια άλλη ιστορία και μια άλλη συνταγή η κάθε μία.

Σήμερα, θα μιλήσουμε για την απλότητα και την ευκολία της απλής και ελαφριάς σάλτσας με λίγα υλικά και λίγα τραγανά κομματάκια ντομάτας εδώ και εκεί.

Τα βήματα και οι βασικές αρχές

  • Διαλέξτε τα ντοματάκια κονσέρβας που σας αρέσει η γεύση τους περισσότερο. Πειραματιστείτε με διάφορες μάρκες, μέχρι να βρείτε τη γεύση που σας «κάνει». Προσωπικά, όταν θέλω να με «κακομάθω» αγοράζω ντοματάκια San Marzano, που είναι η Ferrari της ντομάτας σε κονσέρβα. Δεν έχει σημασία μικρή ή μεγάλη συσκευασία, εκτός αν ζήσετε το φινάλε της πρώτης σεζόν της σειράς The Bear, όπου ο πρωταγωνιστής φτιάχνει σάλτσα με τα εν λόγω, διάσημα και νοστιμότατα ντοματάκια και ανοίγοντας τις κονσέρβες που έχει στοκ το μαγαζί, ανακαλύπτει σε κάθε μία από αυτές, κρυμμένο ανάμεσα στη σάλτσα, ένα παχουλό μασούρι δολάρια.

The Bear - Season 1 Ending - Radiohead - Let Down.

  • Λιώστε με το χέρι τα ντοματάκια, ή με το εργαλείο του πουρέ, σε ένα μπολ.

  • Μαγειρέψτε τη σάλτσα σε μεγάλο και ρηχό τηγάνι ή κατσαρόλα πλασωτέ. Φροντίστε να είναι κρύο το σκεύος, έτσι ώστε η σάλτσα να αρχίσει να ψήνεται σιγά – σιγά. Έτσι πυκνώνει, ομοιόμορφα και κρατάει ζωηρό το κόκκινο χρώμα της ντομάτας.

  • Βάλτε το ελαιόλαδο και το σκόρδο να ζεσταθούν ελαφρά, μέχρι το σκόρδο να αρχίσει να δίνει τα αρώματά του και όχι να καεί, γιατί θα πικρίσει.

  • Σκόρδο όσο σας αρέσει, κομμένο όπως σας αρέσει. Ακόμη και η σκόνη αποξηραμένου σκόρδου, μας κάνει.

  • Μόλις ακούσετε «τσιτσίρισμα», ρίξτε στο τηγάνι τις ντομάτες. Συνεχίστε σε μέτρια φωτιά.

  • Αρωματίστε με φύλλα φρέσκου βασιλικού ή ρίγανης αν προτιμάτε. Αν, πάλι, δεν είστε τύπος της γλάστρας στην κουζίνα ή στο μπαλκόνι, μπορείτε άνετα να βάλετε αποξηραμένα μυρωδικά.

  • Αλάτι, πιπέρι, ζάχαρη, στο γούστο σας. Θα το βρείτε με τη δοκιμή και την επανάληψη και σε λίγο καιρό θα λέτε και εσείς: «βάζω με το μάτι».

Βουαλά, η βασική συνταγή και τα κόλπα της ντοματο-σάλτσας, που μπορεί να σας οδηγήσει, από ένα γρήγορο και εντυπωσιακής νοστιμιάς σπαγγέτι ναπολιτέν, μέχρι μελιτζάνες στο φούρνο, πάντα, με το ίδιο βασικό συνδετικό υλικό.

Tasteit Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version