Tasteit

Ισπανικό κοτόπουλο με ρύζι: Έτοιμο σε 30′ και μέσα σε ένα μόνο σκεύος

Αυτές οι συνταγές που γίνονται γρήγορα, μέχρι να προλάβεις να βάλεις τη «στολή σπιτιού», μόλις επιστρέψεις από τη δουλειά και μάλιστα, από την αρχή ως το τέλος, μέσα σε ένα σκεύος, είναι οι αγαπημένες μου. Αυτό το easy-one-pan ισπανικό κοτόπουλο με ρύζι θέλει απλά καρυκεύματα που όταν συνδυάζονται, δίνουν εξωτική και τολμηρή γεύση.

Χρειάζονται 30 λεπτά και μία κατσαρόλα για ένα πλήρες και νόστιμο γεύμα. Μην σας αποθαρρύνουν τα πολλά μπαχαρικά. Δεν πρόκειται να βγει καυτερό το πιάτο. Αρωματικό, ναι. Πικάντικο όχι.

Ο αποξηραμένος κόλιανδρος, σε σκόνη, δεν είναι συνηθισμένο μπαχαρικό, ωστόσο τον βρίσκετε στο τμήμα μπαχαρικών οποιουδήποτε σούπερ μάρκετ. Αν δεν τον θέλετε ή δεν τον βρίσκετε, μπορείτε να αυξήσετε την ποσότητα του κύμινου σε σκόνη. 

Επίσης, το φαγητό αυτό, γίνεται και με στήθη κοτόπουλου, αλλά θεωρώ ότι τα μπούτια, έχουν άλλη νοστιμιά και δίνουν περισσότερη ουσία στο πιάτο.

Όλα σε ένα – Ισπανικό κοτόπουλο με ρύζι

Υλικά:

  • 6 μπούτια κοτόπουλου
  • 3 κουταλιές της σούπας φυτικό λάδι
  • 1 φλιτζάνι άψητο λευκό ρύζι
  • 2 + 1/4 της κούπας ζωμό κοτόπουλου
  • 1 λεμόνι
  • ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιανδρο ή μαϊντανό – για γαρνίρισμα

Για το Ισπανικό μείγμα καρυκευμάτων

  • 2 κουταλάκια του γλυκού καπνιστή πάπρικα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού σκόνη σκόρδου
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού τσίλι σε σκόνη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ξηρό κόλιανδρο
  • ¼ από το κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένη ρίγανη και αποξηραμένο δυόσμο

Εκτέλεση:
Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά για το ισπανικό μείγμα καρυκευμάτων. Μοιράζουμε στη μέση και αφήνουμε στην άκρη. Κόβουμε το λεμόνι στη μέση, στη συνέχεια κόβουμε το ένα μισό σε λεπτές φέτες – για γαρνίρισμα – και κρατάμε το άλλο μισό για το χυμό αργότερα στη συνταγή.

Κάνουμε μασάζ στο κοτόπουλο, σε όλες τις πλευρές του, με 2 κουταλιές της σούπας λάδι και το μισό από το έτοιμο μείγμα καρυκευμάτων.

Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το υπόλοιπο λάδι σε μέτρια φωτιά. Μαγειρεύουμε το κοτόπουλο για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να ροδίσει. Το βγάζουμε από το τηγάνι.

Προσθέτουμε το ρύζι, το ζωμό κοτόπουλου, το χυμό από το 1/2 λεμόνι και τα υπόλοιπα καρυκεύματα και ανακατεύουμε να ενωθούν. Επιστρέφουμε το κοτόπουλο στο τηγάνι πάνω από το ρύζι. Σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε για 20-25 λεπτά μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά, το ρύζι να είναι τρυφερό και το κοτόπουλο να έχει ψηθεί.

Γαρνίρουμε με φέτες λεμονιού και φρεσκοκομμένο κόλιαντρο ή μαϊντανό και σερβίρουμε αμέσως.

Tasteit
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Tasteit: Περισσότερα άρθρα
Gallina: Ρεβεγιόν με Γεύση, Τέχνη και Design
Στρείδια, χαβιάρι, μαύρη και λευκή τρούφα, λευκά σπαράγγια, χτένια, καλκάνι, αστακός και φασιανός πρωταγωνιστούν στα δύο εορταστικά μενού και κλέβουν τις εντυπώσεις
Gallina: Ρεβεγιόν με Γεύση, Τέχνη και Design