Τη συνταγή για αυτό το κέικ, την ανέσυρα από ένα παλιό βιβλίο μαγειρικής, που βρήκα στο σπίτι μιας πολυταξιδεμένης θείας μου.
Ξεφυλλίζοντας το “The River Cafe Cookbook Easy” —ένα βιβλίο μαγειρικής εμπνευσμένο από την ιταλική εξοχή— βρήκα μια συνταγή για ένα κέικ με καρύδια, που ονομαζόταν Torta di Noci, από την Καλαβρία.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το μαγικό με αυτό το κέικ ήταν ότι περιείχε μόλις 3 υλικά: καρύδια, αυγά και ζάχαρη.
Ομολογώ ότι ήμουν δύσπιστη την πρώτη φορά που το επιχείρησα, αλλά όταν ένιωσα το μαχαίρι να κόβει την κρούστα, από το πρώτο κομμάτι και όταν δοκίμασα την υγρή υφή, ήξερα ότι αυτή η συνταγή, ήταν ιδιαίτερη.
Το κομψό αυτό κέικ, που είναι εξαιρετικό για αρχάριους ζαχαροπλάστες, δεν λειτουργεί μόνο με καρύδια, αλλά και με ασπρισμένα αμύγδαλα και ασπρισμένα φουντούκια.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ιταλικό κέικ με 3 υλικά
Υλικά:
- 340 γραμμάρια καρύδια
- 4 μεγάλα αυγά
- 200 γραμμάρια κρυσταλλική ζάχαρη
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
Στρώνουμε ένα ταψί με λαδόκολλα, αφήνοντάς τη να κρεμαστεί στις δύο πλευρές, ώστε να μπορούμε να τις σηκώσουμε για να βγάλουμε το κέικ από το ταψί, αφού ψηθεί.
Χτυπάμε τα καρύδια σε έναν επεξεργαστή τροφίμων μέχρι να χοντρο-αλεστούν και τους αφήνουμε στην άκρη.
Χωρίζουμε τα ασπράδια και τους κρόκους.
Χτυπάμε τα ασπράδια με τη μισή ζάχαρη (1/2 φλιτζάνι) μέχρι να σφίξουν.
Σε άλλο μπολ χτυπάμε τους κρόκους με την υπόλοιπη ζάχαρη, μέχρι να ασπρίσουν και να διπλασιαστούν σε όγκο.
Με σπάτουλα σιλικόνης διπλώνουμε απαλά το αλεσμένο καρύδι, στο μείγμα των κρόκων αυγού, μέχρι να ενωθούν πλήρως.
Στη συνέχεια διπλώνουμε απαλά στο μείγμα, κρόκων και καρυδιών, τα ασπράδια, σε δύο δόσεις, χωρίς να ανακατέψουμε για πολλή ώρα.
Μεταφέρουμε το μείγμα στο ταψί και ψήνουμε για 35 λεπτά, μέχρι να βγει καθαρό ένα μαχαίρι από το κέντρο του κέικ.
Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει για 15 λεπτά και ύστερα σηκώνουμε τη λαδόκολλα από τις άκρες, για να βγάλουμε το κέικ από το ταψί.
Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει εντελώς πριν το πασπαλίσουμε με ζάχαρη άχνη για να το σερβίρουμε.