Site icon NewsIT
08:00 | 18.12.24

Καπνιστό χοιρινό σε σάλτσα καραμέλας και γαρύφαλλου: σιγομαγειρεύεται σε κόλα

Καπνιστό χοιρινό σε σάλτσα καραμέλας και γαρύφαλλου: σιγομαγειρεύεται σε κόλα

Woman carving glazed ham for holiday dinner

Ηλιάνα Σκιαδά

Γιορτινό Tasteit menu: Κυρίως πιάτο

Μόνο όσοι δεν το έχουν δοκιμάσει ποτέ, απορούν με την ιδέα. Μην διστάζετε, μην αγχώνεστε, αυτό το βρετανικό κλασικό πιάτο για τα Χριστούγεννα, λειτουργεί πραγματικά.

Όποιος το φτιάχνει, σίγουρα το ξαναφτιάχνει, γιατί κερδίζει, λόγω γεύσης και ιδιαίτερης εμφάνισης, τη θέση του στα γιορτινά μας μενού, κάθε χρόνο.

Αν λοιπόν έχετε καταλήξει στο είδος του κρέατος που θα σερβίρετε φέτος τις γιορτές και αυτό είναι το χοιρινό, τότε σας προτρέπω να δοκιμάσετε αυτό το κομμάτι μπούτι, που αν το πάρετε έτοιμο, θα χρειαστεί μόνο το καραμέλωμα στην κατσαρόλα και το γλασάρισμα στον φούρνο.

Το αποτέλεσμα είναι αλμυρό και ταυτόχρονα, γλυκό, με αρώματα από τα γαρύφαλλα, ενώ η γεύση του «παντρεύεται» πολύ καλά με καυτερές και καπνιστές σάλτσες ή μουστάρδες.

Θα σας πρότεινα να το σερβίρετε με κρεμώδεις πατάτες φούρνου και μία πράσινη σαλάτα, με μήλο και καρύδια.

Καπνιστό καραμελωμένο χοιρινό

Υλικά:

  • 2 κιλά χοιρινό μπούτι – καπνιστό ή ψητό, ήπιας ωρίμανσης
  • 1 κρεμμύδι (ξεφλουδισμένο και κομμένο στη μέση)
  • 2 λίτρα κόκα κόλα (κανονική με ζάχαρη)

Για το γλάσο

  • 1 χούφτα γαρύφαλλα ολόκληρα(μοσχοκάρφια)
  • 1 γεμάτη κουταλιά της σούπας μελάσα
  • 2 κουταλάκια του γλυκού αγγλική μουστάρδα σε σκόνη
  • 2 κουταλιές της σούπας μαύρη ζάχαρη demerara

Εκτέλεση:

Βάζουμε το χοιρινό, σε βαθιά κατσαρόλα, με την πέτσα προς τα κάτω, προσθέτουμε το κρεμμύδι και μετά περιχύνουμε με την κόκα κόλα.
Αφήνουμε να πάρει βράση, μειώνουμε σε μέτρια ένταση, βάζουμε το καπάκι και μαγειρεύουμε για περίπου 2 ώρες (υπολογίστε κιλό και ώρα και προσαρμόστε τον χρόνο βρασμού).

Εν τω μεταξύ, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 240°C.

Όταν τελειώσει το βράσιμο του ζαμπόν στην κόκα κόλα και κρυώσει το κρέας, για να μπορούμε να το διαχειριστούμε, αφαιρούμε το δέρμα, αφήνοντας ένα λεπτό στρώμα λίπους.

Πάνω στο λίπος με ένα κοφτερό μαχαίρι δημιουργούμε αρκετά μεγάλα ρομβοειδή σχήματα διαμαντιού και καρφώνουμε στο κέντρο κάθε διαμαντιού, ένα γαρύφαλλο.

Στη συνέχεια απλώνουμε προσεκτικά τη μελάσα, στην επιφάνεια και πασπαλίζουμε τη σκόνη μουστάρδα και τη μαύρη ζάχαρη, χωρίς να αποκολληθούν τα μοσχοκάρφια (γαρύφαλλα).

Μαγειρεύουμε σε ταψί στρωμένο με αλουμινόχαρτο, για περίπου 10 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει το γλάσο και να αφρίσει.

Το αφήνουμε να σταθεί 10′ και το σερβίρουμε κομμένο σε λεπτές φέτες, μαζί με πατάτες και λαχανικά.
Η καυτερή μουστάρδα του ταιριάζει πολύ.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version