Πίτα από την Ήπειρο
Η πίτα του φτωχού, η πίτα με τα πολλά ονόματα, αλλά με τη μία γεωγραφική καταγωγή: την Ήπειρο.
Η κασιόπιτα είναι η διάσημη ζυμαρόπιτα με τυρί («κας ή κάσα ή κάσιου, στα βλάχικα, είναι το τυρί). Ουσιαστικά είναι ένας χυλός που «χύνεται» στο καυτό βουτυρωμένο ταψί, κάνει κρούστα και ύστερα μπαίνει τριμμένη φέτα και ψήνεται όλο μαζί.
Έφαγα αξέχαστη κασιόπιτα, στα Ζαγοροχώρια, σε καφενείο, όπου μας την σερβίρισαν με γαλοτύρι.
Από τότε, την φτιάχνω συχνά για πρωινό, για γρήγορο μεζέ, της τελευταίας στιγμής και για ελαφρύ γεύμα.
Αν θέλετε, μπορείτε να αντικαταστήσετε το βούτυρο για το ταψί, με λάδι.
Κασιόπιτα
Υλικά:
- 1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 200 γρ. βούτυρο αγελάδας, λιωμένο
- 500 ml φρέσκο γάλα, πλήρες
- 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- 300 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
- 3 αυγά
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση:
Χρησιμοποιούμε στρογγυλό ταψί διαμέτρου 38 – 40 εκατοστών, κατά προτίμηση χαμηλό.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, βουτυρώνουμε το ταψί με το μισό βούτυρο και μόλις πιάσει θερμοκρασία ο φούρνος, βάζουμε το ταψί στον φούρνο να κάψει καλά.
Για το χυλό, που πρέπει να βγει με πηχτή σύσταση, ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι, το πιπέρι, τα αυγά, το μισό βούτυρο, το γάλα και το γιαούρτι.
Κρατάμε μία χούφτα από το τυρί για πασπάλισμα και ανακατεύουμε το υπόλοιπο, μέσα στον χυλό.
Αδειάζουμε τον χυλό στο καυτό ταψί, πασπαλίζουμε με το τυρί και περιχύνουμε με το υπόλοιπο βούτυρο, λιωμένο.
Ψήνουμε την πίτα για περίπου 40-45 λεπτά.