Tasteit

Καυτερή κόκκινη σάλτσα: Η μυστική συνταγή του σουβλατζίδικου

Ταιριάζει με όλα τα ψητά κρέατα

Αν έχει τύχει να δοκιμάσατε, ποτέ, καυτερή σάλτσα, πάνω στα σουβλάκια ή στα κεμπάπ, σε παραδοσιακό σουβλατζίδικο, τότε, ξέρετε ακριβώς τι εννοώ.

Για μένα η αποκάλυψη ήταν το σουβλάκι «του καράφλα», στην περιοχή Ανάσταση, στη Δραπετσώνα, πριν από περίπου 20 χρόνια.

Η μερίδα με τις πίτες, τα χοιρινά καλαμάκια και το ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι με μαϊντανό, ήρθε «λουσμένη» με μία κόκκινη γλυκο-καυτερή σάλτσα, που ενώ σου έκαιγε τα χείλη, δεν μπορούσες να σταματήσεις.

Αυτή την σάλτσα, με τις Ποντιακές ρίζες, που έχει βελούδινη υφή, είναι καυτερή και γλυκιά, σε μία παράξενη ισορροπία και δεν βλέπεις με γυμνό μάτι, κανένα υλικό, δοκίμασα να φτιάξω μόνη μου και σας δίνω τη συνταγή.

Ταιριάζει με όλα τα ψητά κρέατα και τα αυτοσχέδια σπιτικά σουβλάκια. Κρατήστε την ζεστή για να την σερβίρετε ζεστή, όπως κάνουν στα παραδοσιακά σουβλατζίδικα.

Κόκκινη γλυκο-καυτερή σάλτσα

Υλικά:

  • 1 κ.σ. αλεύρι
  • 300 ml. βραστό νερό
  • 50 γρ. βούτυρο
  • 1 κ.γ. σκόμη κρεμμύδι
  • 1 κ.γ. πάπρικα καυτερή
  • 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • αλάτι – πιπέρι

Εκτέλεση:

Βάζουμε το βούτυρο στην κατσαρόλα να λιώσει.

Ρίχνουμε το αλεύρι, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, για λίγα λεπτά, μέχρι να φύγει η «αλευρίλα».

Τρίβουμε, για ένα λεπτό τον πελτέ, στον πάτο της κατσαρόλας, να βγάλει τα αρώματά του.

Προσθέτουμε το βραστό νερό, το κρεμμύδι σε σκόνη, την καυτερή πάπρικα, τη ζάχαρη και το αλατοπίπερο, στην ποσότητα που μας αρέσει.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά, βάζουμε καπάκι και βράζουμε για 15΄. Τσεκάρουμε την πυκνότητα και συμπληρώνουμε βραστό νερό, αν θέλουμε την σάλτσα μας, πιο αραιή.

Tasteit
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Tasteit: Περισσότερα άρθρα