Αυτή η συνταγή είναι για τους λάτρεις της καρύδας. Και όπως όλοι ξέρουμε, την καρύδα ή την λατρεύεις ή την μισείς. Δεν υπάρχει ενδιάμεση κατάσταση. Φτιάξτε τη γιατί θα φέρει μαζί με τη φρεσκάδα του λάιμ, ξανά το καλοκαίρι στο μυαλό και την καρδιά σας.
Το κέικ καρύδας με έντονα αρώματα lime, είναι τόσο εθιστικό και είναι η δεύτερη συνταγή που μου ζητάνε περισσότερο οι φίλοι μου. Πρώτη, είναι το σοκολατένιο μπράουνι, δεδομένου ότι μπαινοβγαίνουν στο σπίτι μας, έφηβα παιδιά, που δεν χορταίνουν τη σοκολάτα, βλέπετε.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μεγαλώνοντας, όμως, μαθαίνεις να εκτιμάς, περισσότερο τις φίνες και λεπτές γεύσεις όπως το λάιμ και το λεμόνι και βέβαια η καρύδα, όπως ανέφερα, που είναι συνυφασμένη με τη θαλπωρή και τη φρεσκάδα, ταυτόχρονα. Το γιαούρτι, είναι εδώ, το μαγικό συστατικό. Δίνει γεύση και υγρασία και προσδίδει στα κέικ την απαραίτητη λιπαρότητα, αλλά με λιγότερες θερμίδες.
Η συνταγή αυτή γίνεται σε μακρόστενη φόρμα, γιατί κόβεται καλύτερα, σε φέτες, το κέικ με το γλάσο, αλλά εσείς μπορείτε να βάλετε τη ζύμη σε ατομικά φορμάκια για μάφινς και να τα γλασάρετε ατομικά, με το γλάσο λάιμ-καρύδας.
Κέικ καρύδας με άρωμα λάιμ
Υλικά:
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
- 1 φλιτζάνι βούτυρο – εντελώς μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 1/2φλιτζάνι ζάχαρη
- 1/2 φλιτζάνι γιαούρτι
- 4 αυγά – σε θερμοκρασία δωματίου
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- ξύσμα από 2 λάιμ
- χυμό από 1 λάιμ
- 2 κούπες αλεύρι
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
Για το γλάσο
- 1 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη
- χυμό από 1 λάιμ
- 2 κουταλάκια του γλυκού εκχύλισμα καρύδας ή άρωμα ζαχαροπλαστικής καρύδα
- 1 1/2 κουταλιά της σούπας κρέμα γάλακτος ή πλήρες γάλα
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160 βαθμούς. Στρώνουμε μία μακρόστενη φόρμα, 20 εκατοστών, με αντικολλητικό χαρτί και ψεκάζουμε με μαγειρικό σπρέι.
Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπάμε, τη ζάχαρη με το βούτυρο μέχρι να αφρατέψουν (3-4 λεπτά). Ανακατεύουμε τα αυγά, το γιαούρτι, τη βανίλια, το ξύσμα λάιμ και το χυμό λάιμ, μέχρι να ενωθούν.
Σε ένα μεσαίο μπολ ενώνουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ. Προσθέτουμε, μετά τα ξηρά υλικά στα υγρά υλικά και ανακατεύουμε με το χέρι μέχρι να ενωθούν, δεν το κάνουμε για πολύ ώρα.
Ρίχνουμε το μείγμα στο ταψί. Ψήνουμε 60-70 λεπτά, ανάλογα με τη δύναμη του φούρνου μας, μέχρι να βγει καθαρή μια οδοντογλυφίδα που θα τοποθετήσουμε στη μέση του κέικ.
Το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς, αφού το βγάλουμε από τον φούρνο.
Ετοιμάζουμε το γλάσο: ανακατεύουμε τη ζάχαρη άχνη, το χυμό λάιμ, το εκχύλισμα καρύδας και την παχύρρευστη κρέμα ή το γάλα, μέχρι να ομογενοποιηθούν και να έχουν ρευστή υφή.
Περιχύνουμε με γλάσο το κέικ που έχει κρυώσει, χρησιμοποιώντας μια λαστιχένια σπάτουλα για να απλωθεί ομοιόμορφα το γλάσο. Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με τριμμένη καρύδα και λίγο ξύσμα λάιμ για το χρώμα.
Αποθηκεύστε τα υπολείμματα σε αεροστεγές δοχείο σε θερμοκρασία δωματίου έως και για τρεις ημέρες ή στο ψυγείο έως και 5 ημέρες.