Tasteit

Κινέζικο τηγανητό ρύζι με αυγό και λαχανικά: Η τεχνική για σίγουρη επιτυχία

Το αγαπημένο πιάτο του φοιτητή, σε όποια χώρα και αν βρίσκεται, το καταφύγιο του τεμπέλη μάγειρα, που θέλει κάτι εύκολο και νόστιμο. Αλλά και η ιδανική συνταγή για να αξιοποιήσεις το χθεσινό ρύζι, που έχει ξεραθεί στην κατσαρόλα.

Οι ασιατικές συνταγές, να θυμάστε, έχουν βασικά βήματα, που είναι τα ίδια, σε πολλές συνταγές. Ένα από τα πιο βασικά βήματα είναι ότι ξεκινάμε, σχεδόν πάντα σοτάροντας, τσίλι, τζίντζερ και σκόρδο, σε φυτικό λάδι, στο γουόκ. Αν δεν έχετε γουόκ, μπορείτε και σε ρηχή κατσαρόλα να φτιάξετε το τηγανητό ρύζι ή άλλη ασιατική συνταγή. Ωστόσο, σας προτείνω να αγοράσετε, κάποια στιγμή ένα τέτοιο βαθύ, φαρδύ και ελαφρύ τηγάνι, για να μπείτε στο «πετσί του ρόλου».

Το κινέζικο τηγανητό ρύζι, μπορεί να γίνει βάση για ό,τι σας αρέσει. Μπορεί να δεχτεί όποια πρωτεΐνη επιθυμείτε (τόφου, γαρίδες, κοτόπουλο, χοιρινό, βοδινό) και ότι λαχανικά σας αρέσουν, μπορεί να έχει αυγό ή όχι. Εδώ, σας προτείνω μία βασική εκδοχή με αυγό.

Θεωρώ αυτονόητο ότι έχετε στο ντουλάπι σας, σόγια σος. Αν δεν έχετε θα τη βρείτε σημειωμένη στα υλικά. Μπορείτε επίσης να δώσετε σε όλα τα stir fry, περισσότερο βάθος στη γεύση με μερικές κουταλιές της σούπας hoisin sauce ή oyster sauce.

Κινέζικο τηγανητό ρύζι με αυγό και λαχανικά

Υλικά:

  • 3 κουταλιές της σούπας φυτικό λάδι, χωρισμένες
  • 1 φλιτζάνι μικρές φουντίτσες μπρόκολου
  • 1 φλιτζάνι καρότα ψιλοκομμένα
  • 1 φλιτζάνι λάχανο τριμμένο
  • 1 φλιτζάνι κολοκυθάκια κομμένα σε κύβους
  • 1/2 φλιτζάνι πιπεριές(ό,τι χρώμα έχετε και σας αρέσει) κομμένες σε λεπτές φέτες
  • 1 φλιτζάνι κατεψυγμένο edamame ή αρακά
  • 1 μικρή κονσέρβα μίνι καλαμποκάκια
  • 3 μεγάλα αυγά, χτυπημένα
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 3 φλιτζάνια μαγειρεμένο και κρύο, λευκό ή καστανό ρύζι (basmati, jasmine, μικρόκοκκο νυχάκι)
  • 1 κουταλιά της σούπας καθαρισμένο και ψιλοκομμένο φρέσκο τζίντζερ
  • όσο τσίλι αντέχετε και σε όποια μορφή το έχετε: φρέσκο ψιλοκομμένο, σκόνη ή μπούκοβο
  • 2 κουταλάκια του γλυκού ψιλοκομμένο σκόρδο
  • 1/4 φλιτζάνι σάλτσα σόγιας συν περισσότερο για το σερβίρισμα
  • 1 κουταλιά της σούπας σησαμέλαιο, κανονικό ή πικάντικο
  • 1/2 φλιτζάνι φρέσκα κρεμμυδάκια σε λεπτές φέτες (το λευκό και ανοιχτό πράσινο μέρος), συν περισσότερα για γαρνίρισμα

Εκτέλεση:

Είναι σημαντικό να ξέρετε ότι το τηγανητό ρύζι γίνεται καλύτερο, με ρύζι της περασμένης ημέρας. Εάν δεν έχετε ήδη φτιαγμένο ρύζι και πρέπει να φτιάξετε λίγο για αυτό το πιάτο, χρησιμοποιήστε λίγο λιγότερο νερό από το συνηθισμένο και αφήστε το να ψηθεί μέχρι να στεγνώσει αρκετά, ώστε οι κόκκοι να μείνουν χωρισμένοι.

Ξεκινάμε με το μαγείρεμα των λαχανικών, που πρέπει να είναι ήδη κομμένα πριν ξεκινήσετε.

Ζεσταίνουμε πολύ, ένα γουόκ ή ένα μεγάλο τηγάνι σε δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε 1 κουταλιά της σούπας λάδι και στη συνέχεια το μπρόκολο, τα καρότα, το λάχανο, τα κολοκυθάκια, τις πιπεριές και τα edamame.

Ανακατεύουμε συχνά μέχρι τα λαχανικά να γίνουν τραγανά, περίπου 4 λεπτά (θα έχουν άλλα λίγα λεπτά στο τέλος του stir fry, οπότε δεν πειράζει αν είναι ακόμα τραγανά αυτή τη στιγμή). Τα μεταφέρουμε σε ένα πιάτο και τα αφήνουμε στην άκρη.

Χτυπάμε σε ένα μπολ τα αυγά και αλατοπιπερώνουμε. Ζεσταίνουμε 1 ακόμη κουταλιά της σούπας λάδι στο ίδιο γουόκ ή τηγάνι σε δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε τα χτυπημένα αυγά και ανακατεύουμε γρήγορα, μόλις για 1 λεπτό. Μόλις ψηθούν, (να έχουν τη μορφή των scrambled eggs) τα βάζουμε στο πιάτο, πάνω από τα λαχανικά, που έχουμε αφήσει στην άκρη.

Επιστρέφουμε το γουόκ σε δυνατή φωτιά, βάζουμε την τελευταία από τις τρεις κουταλιές λάδι και ρίχνουμε το κρύο ρύζι ανακατεύοντας έντονα, μέχρι να ροδίσει ελαφρά σε κάποια σημεία, περίπου 5 λεπτά.
Προσθέτουμε το τζίντζερ, το τσίλι και το σκόρδο, στο ρύζι και ανακατεύουμε μέχρι να μυρίσουν, περίπου 1 λεπτό. Βάζουμε τη σάλτσα σόγιας, το σησαμέλαιο και 1/2 φλιτζάνι κρεμμυδάκι φρέσκο.

Επιστρέφουμε τα λαχανικά και τα αυγά, στο γουόκ με το ρύζι, ανακατεύοντας καλά, μέχρι να ενωθούν όλα, για περίπου 3 λεπτά.

Τώρα δοκιμάζουμε και ενισχύουμε τη γεύση αν θέλουμε, με αλάτι και πιπέρι, ή, αν έχουμε, μερικές κουταλιές της σούπας hoisin sauce ή oyster sauce.

Πασπαλίζουμε τα επιπλέον φρέσκα κρεμμυδάκια από πάνω και σερβίρουμε αμέσως, βάζοντας σάλτσα σόγιας στο πλάι για όσους θέλουν λίγο περισσότερο.

Tasteit
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Tasteit: Περισσότερα άρθρα
Gallina: Ρεβεγιόν με Γεύση, Τέχνη και Design
Στρείδια, χαβιάρι, μαύρη και λευκή τρούφα, λευκά σπαράγγια, χτένια, καλκάνι, αστακός και φασιανός πρωταγωνιστούν στα δύο εορταστικά μενού και κλέβουν τις εντυπώσεις
Gallina: Ρεβεγιόν με Γεύση, Τέχνη και Design