Site icon NewsIT
08:00 | 11.03.25

Κλασική συνταγή για σούπα μπορς (Borscht)

Σούπα μπορς

Σούπα μπορς

Newsit Newsroom

Από τη Ρωσική κουζίνα

Το βάθος γεύσης και η θαλπωρή που προσφέρει η παραδοσιακή σούπα μπορς (borscht), είναι γνωστά.

Πολλές εκδοχές, που συναντάμε, περιλαμβάνουν κρέας, μοσχαρίσιο ή χοιρινό, με κόκκαλο ή χωρίς.

Αρχικά ωστόσο, λέγεται, ότι οι μαγείρισσες της Ρωσίας και της Ανατολικής Ευρώπης, δεν είχαν συχνά, κρέας διαθέσιμο και την μαγείρευαν. κυρίως, με λαχανικά.

Έτσι αυτή η συνταγή, που είναι χορτοφαγική, με εξαίρεση την χρήση γιαουρτιού, που δίνει ιδιαίτερη γεύση, προσφέρει τέλεια ισορροπία γεύσεων και αρωμάτων, μόνο, με βασικά υλικά.

Μπορεί δε, να γίνει νηστίσιμη, αν επιλέξουμε φυτικό «γιαούρτι» και πιο πικάντικη αν προσθέσουμε μια πιπεριά τσίλι, ψιλοκομμένη.

Borscht

Υλικά (για 6-8 άτομα):

  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 καρότα, ψιλοκομμένα
  • 2 ρίζες παντζαριού, ψιλοκομμένες ή τριμμένες
  • 2 μεσαίες πατάτες, κομμένες σε κύβους
  • 2 κουταλιές της σούπας ηλιέλαιο ή φυτικό βούτυρο
  • 1 κουταλιά της σούπας πελτέ
  • 5 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών
  • 1 φλιτζάνι γιαούρτι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
  • Αλάτι και πιπέρι, φρεσκοτριμμένο, κατά βούληση
  • Φρέσκα μυρωδικά (μαϊντανός, άνηθος, κρεμμυδάκι φρέσκο) για γαρνίρισμα
  • 2 κ.σ. μηλόξυδο


Εκτέλεση:

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, σοτάρουμε το κρεμμύδι και τα καρότα στο λάδι για 5-7 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.

Προσθέτουμε τα παντζάρια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 3-5 λεπτά.

Ρίχνουμε τις πατάτες, τον πελτέ, τον ζωμό, τη ζάχαρη, το αλάτι και το πιπέρι.

Αφήνουμε το μπορς να πάρει μια βράση, μετά χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια και σιγοβράζουμε για 20-25 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.

Βγάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και πριν σερβίρουμε, προσθέτουμε το γιαούρτι, ανακατεύοντας απαλά.

Γαρνίρουμε με φρέσκα μυρωδικά και σερβίρουμε, τη σούπα, ζεστή.

 

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version