Tasteit

Κόκκινες φακές σούπα με αρώματα Ανατολής

Ιδανική για τις κρύες μέρες του χειμώνα

Όταν δεν τραβάει η όρεξή σου κρέας, ή άλλα λιπαρά φαγητά, τότε το ιδανικό πιάτο είναι μια βελουτέ σούπα από όσπρια και συγκεκριμένα, κόκκινη φακή.

Η παρακάτω συνταγή, είναι πολύ διαδεδομένη στη γειτονική Τουρκία και την Ινδία, αλλά τα τελευταία χρόνια λόγω της αναγνώρισης της υψηλής θρεπτικής αξίας της κόκκινης φακής, έχει γίνει «μόδα» και στην Ελλάδα.

Οι κόκκινες φακές είναι ένα όσπριο με μεγάλη θρεπτική αξία. Είναι πλούσιες σε σίδηρο, φώσφορο, υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, και βιταμίνες Β. Μία μερίδα κόκκινες φακές, δίνει περισσότερο από το 50% του ημερήσιου απαιτούμενου σιδήρου που χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός.

Η σούπα αυτή είναι έτοιμη σε 30 λεπτά και δεν έχει δύσκολα υλικά, πέρα από την κόκκινη φακή, την οποία βρίσκουμε και στο σούπερ μάρκετ, ενώ δεν απαιτεί καμία εμπειρία στην κουζίνα. Από εξοπλισμό, θα χρειαστούμε ένα ραβδομπλέντερ, απευθείας στην κατσαρόλα, ή είναι έναν πολυκόφτη για να κάνουμε «κρέμα» τη φακή, σε δόσεις.

Συνοδεύουμε με φρυγανισμένο ψωμί αν είναι μπαγιάτικο, ή φρέσκο, αν έχουμε στο σπίτι, αλλά και με παξιμάδια κομμένα σε μπουκιές.

Βελουτέ σούπα από κόκκινη φακή

Υλικά:

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 φλιτζάνι κόκκινες φακές
  • 2 κ.γ. τζίντζερ αποξηραμένο
  • 2 κ.γ. κύμινο
  • 2 κ.γ. κουρκουμάς
  • 1 φλιτζάνι ντομάτες κονκασέ
  • αλάτι-πιπέρι
  • μπούκοβο

Εκτέλεση:

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε φαρδιά κατσαρόλα.
Σοτάρουμε το κρεμμύδι. Ρίχνουμε και το σκόρδο που έχουμε κόψει σε φέτες.

Ξεπλένουμε τις φακές και τις στραγγίζουμε καλά.

Τις βάζουμε στην κατσαρόλα μαζί με το κρεμμύδι και το σκόρδο, ανακατεύοντας για λίγα λεπτά.

Προσθέτουμε τη ντομάτα κονκασέ και ανακατεύουμε καλά. Η ντομάτα θα ενισχύσει και θα εμπλουτίσει τη σούπα μας, γευστικά και χρωματικά.

Προσθέτουμε τόσο νερό μέχρι να καλυφθούν οι φακές στην κατσαρόλα.

Προσθέτουμε τα μπαχαρικά: αποξηραμένο τζίντζερ, κύμινο, κουρκουμά και ανακατεύουμε.

Αλατοπιπερώνουμε σύμφωνα με τις προτιμήσεις μας και προσθέτουμε και το μπούκοβο.

Ανακατεύουμε καλά. Καλύπτουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και αφήνουμε να σιγοβράσουν οι φακές για 25 λεπτά.

Όταν οι φακές μαλακώσουν και χυλώσουν, είμαστε έτοιμοι να πολτοποιήσουμε για να έχουμε την τέλεια βελουτέ υφή.

Μπορούμε να σερβίρουμε τη βελουταρισμένη κόκκινη φακή με χωριάτικο ψωμί και τριμμένη φέτα.

Tasteit
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Tasteit: Περισσότερα άρθρα