Site icon NewsIT
08:02 | 10.03.25

Κοτόσουπα αυγολέμονο: Συνταγή για το απόλυτο μαμαδίστικο φαγητό

Κοτόσουπα αυγολέμονο

Κοτόσουπα αυγολέμονο

Ηλιάνα Σκιαδά

Αυγολέμονο: ελληνική πατέντα

Η κοτόσουπα αυγολέμονο, είναι συνδεδεμένη με το σπίτι και τη μαμά μας.

Είναι το φάρμακο όταν είμαστε άρρωστοι, είναι το καταφύγιο σε μια κρύα μέρα και είναι ένα από τα πιο αγαπημένα, παραδοσιακά ελληνικά πιάτα.

Είναι θρεπτική, πεντανόστιμη και όποιον και αν ρωτήσεις, την καλύτερη την φτιάχνει η μαμά του.

Αυτή η συνταγή, είναι η βασική και έχει τα μυστικά για ένα πλούσιο και απαλό αυγολέμονο.

Αφού κατακτήσουμε την κλασική συνταγή, μετά, μπορούμε να εμπλουτίσουμε τον ζωμό, με περισσότερα λαχανικά, αρωματικά και εντάσεις.

Κοτόσουπα ελληνική – Αυγολέμονο

Υλικά (για 6-8 άτομα):

  • 1 κοτόπουλο (περίπου 1,5 κιλό), κομμένο σε κομμάτια
  • 12 φλιτζάνια νερό
  • 2 καρότα, κομμένα σε ροδέλες
  • 2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 2 στικ σέλερι, ψιλοκομμένα
  • Λίγα κλωνάρια μαϊντανού ολόκληρα
  • 1/2 φλιτζάνι ρύζι (ή πεπονάκι)
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, κατά βούληση

Για το αυγολέμονο:

  • 3 αυγά
  • 1 φλιτζάνι χυμό λεμονιού
  • 1/2 φλιτζάνι ζουμί από τη σούπα

Εκτέλεση:

Βάζουμε το κοτόπουλο σε μια μεγάλη κατσαρόλα και προσθέτουμε το νερό. Αφήνουμε να πάρει βράση και ξαφρίζουμε με την τρυπητή κουτάλα, την επιφάνεια.

Μόλις σταματήσει να αφρίζει, ρίχνουμε τα καρότα, τα κρεμμύδια, το σέλερι και τον μαϊντανό στην κατσαρόλα. Σιγοβράζουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσει το κοτόπουλο.

Βγάζουμε το κοτόπουλο από την κατσαρόλα και το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς. Στη συνέχεια, το ξεψαχνίζουμε και το κόβουμε σε μικρά κομμάτια.

Βγάζουμε και τα κλωνάρια του μαϊντανού.

Ρίχνουμε το ρύζι (ή το πεπονάκι) στην κατσαρόλα με τον ζωμό και σιγοβράζουμε για 15-20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει.

Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε το αυγολέμονο: Σε ένα μπολ, χτυπάμε τα αυγά, ελαφρά με ένα σύρμα. Προσθέτουμε σιγά σιγά τον χυμό λεμονιού και τον ζεστό ζωμό, από την κατσαρόλα, ανακατεύοντας συνεχώς. Αυτό θα ζεστάνει το αυγολέμονο και θα αποτρέψει το «κόψιμο».

Ρίχνουμε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα, ανακατεύοντας συνεχώς με ένα κουτάλι και δίνοντάς του, τα απαραίτητα «φιλάκια». Σβήνουμε τη φωτιά.

Ρίχνουμε το κοτόπουλο στην κατσαρόλα και αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση. Σερβίρουμε την κοτόσουπα, ζεστή.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version