Site icon NewsIT
16:00 | 05.03.25

Κουρκουμπίνια νηστίσιμα, ψημένα στον φούρνο

Κουρκουμπίνια

Κουρκουμπίνια

Ηλιάνα Σκιαδά

Μια συνταγή για γλυκό τη Σαρακοστη

Είναι τόσο εύκολη συνταγή, που θα την κάνετε όλη την ώρα.

Επίσης είναι πολύ πιο υγιεινή με το ηλιέλαιο και το ψήσιμο στον φούρνο, δεδομένου ότι η κλασική συνταγή προβλέπει τηγάνι.

Αν θέλουμε να κάνουμε τα κουρκουμπίνια, εκτός νηστείας, αντικαθιστούμε το ηλιέλαιο, με φρέσκο βούτυρο.

Tip: αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει, το φτιάχνουμε δηλαδή πριν ξεκινήσουμε τη διαδικασία με τα φύλλα.

Tip 2: σιροπιάζουμε τα κουρκουμπινάκια, μόλις βγουν καυτά από το φούρνο και τα βάζουμε όλα μαζί στο σιρόπι, ανακατεύοντάς τα με την τρυπητή κουτάλα.

Κουρκουμπίνια φούρνου

Υλικά:

Για τα κουρκουμπίνια:

  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας
  • 1/2 φλιτζάνι ηλιέλαιο για το ράντισμα των φύλλων

Για το σιρόπι:

  • 2 (500 γρ.) φλιτζάνια ζάχαρη
  • 1,5 (300 ml) φλιτζάνι νερό 
  • 1/2 φλιτζάνι μέλι
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • φλούδα από μισό πορτοκάλι
  • 1 βανίλια

Για το σερβίρισμα:

  • κανέλα
  • αμύγδαλο φιλέ

Εκτέλεση:

Ξεκινάμε με το σιρόπι. Βάζουμε όλα τα υλικά, εκτός από το μέλι, σε κατσαρόλα, πάνω από μέτρια φωτιά. 

Βράζουμε για 10 λεπτά και 2 λεπτά πριν το τέλος, βάζουμε το μέλι και ανακατεύουμε, έτσι ώστε να διατηρήσει το άρωμά του.

Αποσύρουμε από το μάτι και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις.

Απλώνουμε στον πάγκο τα 12 φύλλα του πακέτου κρούστας και κάνουμε 6 ρολάκια με 2 φύλλα το καθένα, ραντίζοντας κάθε φύλλο με ηλιέλαιο

Διπλώνουμε κατά το 1/3 τα φύλλα, βρέχουμε τις άκρες με νερό για να κολλήσουν και ύστερα ρολάρουμε σφιχτά.

Τοποθετούμε κάθε ρολάκι σε λαδωμένο ταψί και λαδώνουμε και την πάνω επιφάνειά του.

Κόβουμε τα ρολάκια σε μπουκιές 2 εκατοστών και τις τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα.

Ραντίζουμε τα άψητα κουρκουμπίνια με λίγο νεράκι για να γίνουν πιο τραγανά.

Ψήνουμε στην χαμηλότερη θέση του φούρνου για 20 λεπτά, μέχρι να πάρουν ξανθό χρώμα και να γίνουν τραγανά.

Μόλι ςτα βγάλουμε από τον φούρνο τα σιροπιάζουμε, βάζοντας τα όλα μαζί στο σιρόπι, ανακατεύοντας να σιροπιαστούν καλά.

Σερβίρουμε με αμύγδαλο φιλέ και τριμμένη κανέλα.

 

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version