Πέμπτη, 21 Νοε.
21oC Αθήνα

Κριθαράκι σε κρεμώδη και αρωματική σάλτσα με σπανάκι και παρμεζάνα

Κριθαράκι σε κρεμώδη και αρωματική σάλτσα με σπανάκι και παρμεζάνα

Το κριθαράκι είναι ένα τόσο αγαπητό και εύκολα προσαρμόσιμο υλικό, σε τόσες, πολλές συνταγές. Μπορεί να ετοιμαστεί πολύ γρήγορα και να μας γεμίσει το τραπέζι με νοστιμιά, ένα βράδυ, που θα γυρίσουμε κουρασμένοι στο σπίτι. Αυτό το πιάτο είναι υπέροχο με λίγη πρωτεΐνη, δίπλα, αλλά και μια ενδιαφέρουσα vegeterian πρόταση, μόνο του.

Όπως ανέφερα, το ψητό ψάρι, το κοτόπουλο ή οι γαρίδες, θα μπορούσαν να τοποθετηθούν, ακριβώς πάνω από το πιάτο με το κρεμώδες κριθαράκι, μετά το σερβίρισμά του. Στην περίπτωση που επιλέξετε να το σερβίρετε μαζί με κάποια πρωτεΐνη, προσθέστε μερικά κουταλάκια του γλυκού φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού για να το εξισορροπήσετε.

Πολλά λαχανικά μπορούν να υποκαταστήσουν το σπανάκι σε αυτή τη συνταγή, όπως ο αρακάς, το λάχανο, τα σπαράγγια, οι πιπεριές και το μπρόκολο. Επίσης, εάν δεν έχετε φρέσκο σπανάκι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κατεψυγμένο, αφού το ξεπαγώσετε και το στύψετε καλά, πριν το βάλετε στη σάλτσα, για να μην την «νερώσει» με τα υγρά του.

Τώρα, για το μαγείρεμα του ζυμαρικού, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε 1/2 φλιτζάνι νερό ή ζωμό, για κάθε φλιτζάνι κριθαράκι. Βράζετε πρώτα το νερό, μετά προσθέτετε το κριθαράκι και ανακατεύετε μέχρι να μαλακώσει. Μην το παραβράσετε, δεδομένου ότι θα ανακατευτεί και στη σάλτσα μετά. Δεν θέλουμε να γίνει χυλός.

Σαν κριθαρότο αλλά πιο εύκολο στην προετοιμασία

Υλικά:

  • 1 1/2 φλιτζάνι κριθαράκι μέτριο
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • αλάτι και πιπέρι για γεύση
  • 2 κουταλάκια του γλυκού αλεύρι
  • 1 φλιτζάνι γάλα
  • 2/3 φλιτζανιού φρέσκο σπανάκι – χοντροκομμένο
  • 1/2 φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα – συν επιπλέον για την επικάλυψη
  • φρέσκο ξύσμα λεμονιού, τριμμένη παρμεζάνα και τριμμένο μαύρο πιπέρι για επικάλυψη

Εκτέλεση:

Βράζουμε το κριθαράκι, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας, για al dente αποτέλεσμα. Το στραγγίζουμε και το αφήνουμε στην άκρη σκεπασμένο.

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια μεσαία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το σκόρδο, αλάτι και πιπέρι και σοτάρουμε για 1 λεπτό μέχρι να μυρίσει το σκόρδο.

Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε για ένα λεπτό. Ρίχνουμε περίπου 1/4 φλιτζανιού, από το γάλα, στην κατσαρόλα και χτυπάμε με το σύρμα μέχρι να μην υπάρχουν σβώλοι. Προσθέτουμε το υπόλοιπο γάλα και ανακατεύουμε να ενωθούν. Αφήνουμε να σιγοβράσει για περίπου 8 λεπτά ή μέχρι να δέσει η σάλτσα.

Βάζουμε το ψιλοκομμένο σπανάκι στη σάλτσα για 2 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσει.

Αποσύρουμε τη σάλτσα από τη φωτιά και ανακατεύουμε μέσα την παρμεζάνα. Όταν λιώσει το τυρί, προσθέτουμε το βρασμένο κριθαράκι και ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά.

Σερβίρουμε με έξτρα παρμεζάνα, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ξύσμα λεμόνι. 

Tasteit Τελευταίες ειδήσεις