Tasteit

Κυριακή της Τυρινής: Συνταγή για τυρόπιτα χωριάτικη με φέτα και μυζήθρα

Για την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς

Στο παραπέντε της Καθαράς Δευτέρας, πριν την πρεμιέρα της Σαρακοστής, είναι η Κυριακή της Τυρινής ή της τυροφάγου.

Η παράδοση υπαγορεύει, εδέσματα με βάση τα γαλακτοκομικά, τυριά και γάλα, τα αυγά, τη ζύμη και τα μακαρόνια.

Την τελευταία Κυριακή της αποκριάς, λοιπόν, βάζουμε στο τραπέζι μας, τυρόπιτα, μακαρονόπιτα και γαλατόπιτα.

Οι συνταγές για τυρόπιτες είναι άπειρες και εδώ, έχουμε δώσει πολλές και διάφορες, τσαλακωτή, σουφλεδοτυρόπιτα, ψημένη στο τηγάνι, όποτε ήρθε η ώρα για μια τυρόπιτα χωριάτικη.

Η διαφορά της από τις υπόλοιπες είναι ότι περιέχει, εκτός από φέτα και μυζήθρα.

Χωριάτικη τυρόπιτα

Υλικά:

  • 6 χωριάτικα φύλλα
  • 750 γρ. φέτα
  • 250 γρ. φρέσκια μυζήθρα ανάλατη
  • 750 γρ. γάλα
  • 250 γρ. ελαιόλαδο
  • 5 αυγά
  • λίγο αλάτι – πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στις αντιστάσεις, στους 180 βαθμούς.

Λαδώνουμε ένα μεγάλο στρογγυλό ταψί.

Τρίβουμε τα τυριά σε μπολ και προσθέτουμε το πιπέρι.

Χτυπάμε τα αυγά με λίγο αλάτι, το γάλα και λίγο από το ελαιόλαδο. Τα ρίχνουμε στα τυριά και ανακατεύουμε.

Στρώνουμε 3 φύλλα, στο ταψί, ακτινωτά, ραντίζοντάς τα ανάμεσα, με λίγο λάδι. Βάζουμε τη μισή γέμιση. Διπλώνουμε πάνω στη γέμιση, τις άκρες των φύλλων.

Απλώνουμε το 4ο φύλλο, πάνω από τη γέμιση, σουρωμένο. Ρίχνουμε την υπόλοιπη γέμιση.

Καλύπτουμε με τα 2 φύλλα λαδωμένα και λίγο τσαλακωμένα. Γυρίζουμε, τις άκρες του φύλλου, σε κόθρο.

Χαράσσουμε την πίτα και ραντίζουμε με λάδι και λίγο νερό για να γίνει τραγανή.

Ψήνουμε, στην κάτω σχάρα του φούρνου για 1 ώρα.

Tasteit
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Tasteit: Περισσότερα άρθρα