Μακαρονάδα με σαρδέλες, φρυγανισμένα ψίχουλα και ελιές, είναι συνηθισμένο πιάτο στoν Νότο της Ιταλίας.
Η συνταγή έρχεται από τη Σικελία και έχει την αρωματική προσθήκη των λεμονιών, που καραμελώνονται κομμένα σε φέτες και έτσι αντισταθμίζεται κάθε πικρή γεύση, που μπορεί να έχουν.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η μακαρονάδα πρέπει να έχει γεύση, αλμυρή λεμονάτη, σκορδάτη και πικάντικη. Ωστόσο εσείς ρυθμίζετε τις εντάσεις του λεμονιού, του σκόρδου και του μπούκοβο. Αν το θέλετε πιο λεμονάτο, μπορείτε να προσθέσετε φρέσκο χυμό λεμονιού.
Επίσης αν θέλετε πιο έντονη γεύση του ψαριού, χρησιμοποιείτε και λίγο από το λάδι της κονσέρβας με τις σαρδέλες, κατά προτίμηση προέλευσης Ιταλίας ή Ισπανίας.
Όσο και αν είστε, όπως και εγώ, του τυριού στην πάστα, σε αυτή την περίπτωση πρέπει να συγκρατηθείτε και να αφήσετε τις υπόλοιπες γεύσεις να λάμψουν, μόνες τους.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ζυμαρικά με λεμονοσκορδάτη σάλτσα και σαρδέλες
Υλικά:
- 1/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 1 κουταλάκι του γλυκού μπούκοβο
- 1/3 φλιτζάνι ψίχουλα ψωμιού ή φρυγανιά panko
- Αλάτι
- 2 λεμόνια
- 1 πακέτο ζυμαρικά, σπαγγέτι, μπουκατίνι ή λινγκουίνι
- 2 κονσέρβες σαρδέλες σε ελαιόλαδο, στραγγισμένες και χοντροκομμένες
- 1 φλιτζάνι πράσινες ελιές χωρίς κουκούτσι, ψιλοκομμένες
- 1/4 φλιτζάνι μαϊντανός, ψιλοκομμένος
Εκτέλεση:
Βράζουμε τα ζυμαρικά, σύμφωνα με τη συσκευασία για al dente. Στραγγίζουμε και κρατάμε μισό φλυτζάνι από το νερό των ζυμαρικών.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το σκόρδο και το μπούκοβο, για 2-3 λεπτά, μέχρι το σκόρδο να αρχίσει να χρυσίζει.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και μεταφέρουμε το μισό μείγμα σκόρδου-ελαίου σε ένα μικρό μπολ. Αφήνουμε στην άκρη για να τα προσθέσουμε στα ζυμαρικά αργότερα.
Προσθέτουμε τα ψίχουλα ή τη φρυγανιά στο τηγάνι, με το υπόλοιπο μείγμα σκόρδου-ελαίου και ανακατεύουμε να ενωθούν. Βάζουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και φρυγανίζουμε για 2-3 λεπτά Μεταφέρουμε σε ένα πιάτο στρωμένο με χαρτί κουζίνας, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε στην άκρη.
Κόβουμε τα λεμόνια σε λεπτές φέτες, αφαιρούμε τα κουκούτσια και μετά ψιλοκόβουμε. Βάζουμε στο τηγάνι το κρατημένο μείγμα σκόρδου-ελαίου, σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και προσθέτουμε τα λεμόνια.
Σοτάρουμε για 4-6 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και να καραμελώσουν.
Προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες σαρδέλες και τις ελιές στο τηγάνι και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά.
Μειώνουμε τη φωτιά στο χαμηλό και βάζουμε στο τηγάνι τα ζυμαρικά, ανακατεύοντας να ενωθούν με τα υπόλοιπα υλικά. Ρίχνουμε 1/4 από το φλιτζάνι με το νερό των ζυμαρικών ανακατεύοντας συχνά μέχρι να «κολλήσει» η σάλτσα στην πάστα.
Αλατίζουμε κατά βούληση και προσθέτουμε έξτρα νιφάδες μπούκοβο, αν θέλουμε. Μοιράζουμε στα πιάτα, ρίχνουμε από πάνω την τριμμένη φρυγανιά και μετά γαρνίρουμε με τον μαϊντανό και λίγο ξύσμα λεμόνι.