Tasteit

Λευκό τιραμισού με μαρεγκάκια: Μια φινετσάτη παραλλαγή του αγαπημένου ιταλικού επιδόρπιου

Γιορτινό Tasteit menu, μέρος δεύτερο: Το επιδόρπιο

Αν ψάχνατε ένα ραφιναρισμένο γλυκό για να σερβίρετε στα γιορτινά τραπέζια σας, μην ψάχνετε άλλο. Έχουμε νικητή.

Το λευκό τιραμισού, είναι ένα γλυκό, πρωτότυπο, ντελικάτο στην υφή, με όλη τη γνωστή γεύση του ιταλικού κλασικού επιδόρπιου, αλλά με μερικές, μικρές, παραλλαγές.

Τα μόνα υλικά που δεν θα βρείτε σε αυτή την εκδοχή είναι ο καφές και το κακάο. Ωστόσο, η κρέμα του, παραμένει πλούσια και τα μπισκότα, έντονα αρωματισμένα με λευκό ρούμι.

Άλλη μία διαφορά είναι η τραγανή υφή που προσδίδουν τα θρυμματισμένα μαρεγκάκια, τα οποία, δεν θα μπούμε σε αυτή τη φάση, στη διαδικασία να φτιάξουμε στο σπίτι, αλλά θα τα αγοράσουμε από το κοντινό μας ζαχαροπλαστείο.

Το γλυκό αυτό σερβίρει γενναιόδωρα, 6 άτομα. Σας προτείνω, να το βάλετε στο πιάτο, μαζί με κόκκινα φρούτα, όπως σμέουρα ή άλλα, για χρώμα.

Λευκό τιραμισού με μαρεγκάκια

Υλικά:

  • 125 γραμμάρια μαρεγκάκια, αγορασμένα από ζαχαροπλαστείο
  • 2 μεγάλα αυγά (χωρισμένα κρόκους – ασπράδια)
  • 90 γραμμάρια ζάχαρη άχνη
  • 325 γραμμάρια τυρί μασκαρπόνε
  • 160 ml λευκό ρούμι
  • 200 ml γάλα πλήρες
  • 18 μπισκότα σαβαγιάρντι
  • φρέσκα σμέουρα (για το σερβίρισμα)

Εκτέλεση:

Επιλέξτε ένα σκεύος, βάθους περίπου 10 εκατοστών για να στήσετε το γλυκό.
Θα βάλουμε 2 στρώσεις από 9 μπισκότα σαβαγιάρντι, η καθεμία.

Χτυπάμε στο μίξερ, τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν και να μοιάζουν με μους. Διπλώνουμε απαλά, το μασκαρπόνε και μετά χτυπάμε, στη χαμηλή ταχύτητα με το μίξερ, μέχρι να ενσωματωθεί.

Χτυπάμε, ξεχωριστά, το ένα από τα ασπράδια μέχρι να γίνει μαρέγκα, (μπορείτε να παγώσετε το δεύτερο για να το χρησιμοποιήσετε άλλη φορά ή να το βάλετε σε άλλη συνταγή) και τη βάζουμε με διπλωτές κινήσεις, στο μείγμα μασκαρπόνε.

Ανακατεύουμε το ρούμι και το γάλα σε ένα ρηχό πιάτο και βουτάμε τα μπισκότα σαβαγιάρντι για να μαλακώσουν.

Στρώνουμε στο ταψί περίπου 9 βρεγμένα μπισκότα.

Απλώνουμε, περίπου το ένα τρίτο του μείγματος κρέμας μασκαρπόνε, πάνω στα μουλιασμένα μπισκότα. Θρυμματίζουμε περίπου τις μισές μαρέγκες, σε σκόνη και ψίχουλα.

Βουτάμε άλλα 9 μπισκότα σαβαγιάρντι, στο ρούμι και το γάλα και τα απλώνουμε πάνω από την ψίχα μαρέγκας. Απλώνουμε περισσότερο από το μισό μείγμα του μασκαρπόνε, σκεπάζουμε με μεμβράνη και βάζουμε το γλυκό, στο ψυγείο.

Φυλάμε το υπόλοιπο μείγμα μασκαρπόνε, σε ένα δοχείο με καπάκι, στο ψυγείο, για μια μέρα ή έως και για 2 ημέρες.

Πριν σερβίρουμε, απλώνουμε την υπόλοιπη κρέμα, σε όλη την επιφάνεια και διακοσμούμε με τις υπόλοιπες μαρέγκες, σε τρίμματα και φρέσκα σμέουρα.

Tasteit
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Tasteit: Περισσότερα άρθρα