Μαγειρική και tips

Αέρινη μους φέτας με σύκο, φιστίκι Αιγίνης και μέλι

Έχει την υφή της σαντιγί και γεύση Ελλάδας

Μην αφήνετε την πιθανή δυσκολία σας με το μαγείρεμα, να σας αποθαρρύνει να καλέσετε κόσμο και να χαρείτε τις γιορτές στο σπίτι.

Ένα εύκολο και νόστιμο ντιπ και μερικές ζεστές κυπριακές ή αραβικές πίτες, μπορούν να συνοδεύσουν το κρασί σας, αλλά και τις ιστορίες που θα ανταλλάξετε με τους δικούς σας.

Το «αέρινο» ντιπ με φέτα, έχει έντονο άρωμα Ελλάδας, αφού οι αντιθέσεις στη γεύση συμπληρώνονται από τα ξερά σύκα, το μέλι και τα φιστίκια Αιγίνης.

Ο επεξεργαστής τροφίμων ή ένα απλό ραβδομπλέντερ, θα κάνουν όλη τη δουλειά και έτσι θα έχετε ένα φίνο, κρεμώδες άλειμμα.

Μου αρέσει να σερβίρω αυτή την τυρένια μους με ζεστές κυπριακές πιτούλες, κομμένες σε μακρόστενα κομμάτια, αλλά και τα κράκερ που μπορεί να έχετε στο ντουλάπι, μάς κάνουν, επίσης. Σερβίρετε μαζί και μερικές μαριναρισμένες ελιές και η βραδιά είναι κομπλέ.

Μους με φέτα και επικάλυψη σύκο, φιστίκι Αιγίνης και μέλι

Υλικά:

Για την επικάλυψη:

  • 2 κουταλιές της σούπας μέλι
  • 1/4 φλιτζανιού (ψίχα) φιστίκι Αιγίνης, ψιλοκομμένο
  • 1/4 φλιτζανιού ξερά σύκα ψιλοκομμένα
  • 2 κουταλιές της σούπας νερό

Για το ντιπ φέτας:

  • 225 γρ. φέτα σε άλμη, στραγγισμένη και θρυμματισμένη
  • 110 γρ. τυρί κρέμα, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • 1 κουταλιά της σούπας φρέσκα φύλλα δυόσμου ψιλοκομμένα
  • 1 μικρή σκελίδα σκόρδο, τριμμένη ή ψιλοκομμένη
  • μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση:

Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε το μέλι, τα φιστίκια Αιγίνης, τα σύκα και το νερό.
Βάζουμε το μπολ σε φούρνο μικροκυμάτων και ζεσταίνουμε για 30 δευτερόλεπτα, ακριβώς μέχρι το μείγμα να αρχίσει να βγάζει φουσκάλες.
Αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.

(Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το μάτι της κουζίνας για να φτιάξετε την επικάλυψη. Σε μια μικρή κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ανακατεύουμε το μέλι, τα φιστίκια Αιγίνης, τα σύκα και το νερό. Χτυπάμε τα υλικά μαζί και μαγειρεύουμε μέχρι το μείγμα να αρχίσει να σιγοβράζει. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου)

Σε έναν επεξεργαστή τροφίμων, βάζουμε τη θρυμματισμένη φέτα, το τυρί κρέμα, το ελαιόλαδο, το δυόσμο, το σκόρδο και το πιπέρι.
Χτυπάμε για 30 δευτερόλεπτα έως 1 λεπτό μέχρι να γίνει λεία και κρεμώδης η μους (θα υπάρχουν ακόμα μικρά κομμάτια φέτας).

Μεταφέρουμε το ντιπ φέτας σε ένα φαρδύ, ρηχό μπολ σερβιρίσματος. Χρησιμοποιώντας το πίσω μέρος ενός κουταλιού, δημιουργούμε «αυλάκια» και εκεί απλώνουμε την επικάλυψη σύκου-φιστικιού-μελιού.

Περιχύνουμε με επιπλέον μέλι, αν θέλουμε και σερβίρουμε με ζεστές πιτούλες.

Μαγειρική και tips
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Μαγειρική και tips: Περισσότερα άρθρα