Από τότε που είδα την ταινία «Κους κους με φρέσκο ψάρι», σκεφτόμουν ότι αφού το μαγειρεύουν με πάθος οι Άραβες της βορείου Αφρικής και το έχουν συστήσει και στους νοτιοΕυρωπαίους, ειδικά στη Γαλλία, κάτι καλό θα έχει.
Είναι ελαφρύ, νόστιμο, ισορροπημένο και γίνεται με όλα τα φιλέτα ψαριού, προσαρμόζοντας τον χρόνο ψησίματος, ανάλογα με το πάχος του φιλέτου.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σύμφωνα με την ομώνυμη ταινία, οι Τυνήσιοι θεωρούν σπουδαίο φαγητό το κους κους με ψάρι και μάλιστα ο ήρωας της ταινίας είχε όνειρο να φτιάξει μια πλωτή καντίνα που θα σερβίριζε αποκλειστικά αυτό το φαγητό.
Το κους κους γίνεται πολύ εύκολα και αυτό κάνει το πιάτο ιδιαίτερα αγαπητό σε όσους αναζητούν γρήγορες λύσεις.
Είναι επίσης ένας καλός τρόπος για να τρώμε το ψάρι συχνότερα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Κους κους με μπακαλιάρο
Υλικά:
- 4 φιλέτα μπακαλιάρου
- 200 γραμμάρια κους-κους
- 200 νερό με ζωμό λαχανικών ψυγείου
- 6 κουταλιές ελαιόλαδο
- 1 κολοκυθάκι
- 1 καρότο
- 1 κρεμμύδι
- 10 τοματίνια
- 2 κ.σ. κάπαρη
- ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι
- 3 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο
- αλάτι-πιπέρι
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς, στον αέρα.
Ξεκινάμε με τα λαχανικά. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και σε ζαράκια το κολοκύθι και το καρότο.
Κόβουμε τα ντοματίνια στην μέση.
Ζεσταίνουμε τη μισή ποσότητα ελαιόλαδου σε ένα τηγάνι.
Σοτάρουμε το καρότο με το κρεμμύδι για 3-4 λεπτά και αλατοπιπερώνουμε. Ρίχνουμε το κολοκυθάκι και την καπαρη και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά.
Βάζουμε τα λαχανικά σε ένα πυρέξ, μαζί με το κους-κους, τα ντοματίνια, το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού, τον ζωμό λαχανικών με το ζεστό νερό και ανακατεύουμε.
Στρώνουμε από πάνω τα φιλέτα μπακαλιάρου, ραντίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ψήνουμε για 20 λεπτά.
Βγάζουμε από τον φούρνο και σερβίρουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.