Site icon NewsIT
19:00 | 13.02.25

Γαλατόπιτα βουτυράτη χωρίς φύλλο

Ηλιάνα Σκιαδά

Με άχνη και κανέλα

Απαλή βουτυρένια υφή και αρώματα εσπεριδοειδών και γλυκιάς κανέλας.

Η γαλατόπιτα είναι το βελούδινο παραδοσιακό γλύκισμα ταψιού, που μπορεί να γίνει με φύλλο ή χωρίς.

Η συγκεκριμένη συνταγή, είναι εύκολη στην παρασκευή της και μπορεί να γίνει το τέλειο πρωινό για τα Σαββατοκύριακα.

Tip: αν μπορέσετε να προμηθευτείτε καλό φρέσκο γάλα από μικρότερη παραγωγή, θα έχουμε άλλη γεύση, στην πίτα μας.

Η άχνη και η κανέλα, είναι τα απαραίτητα στοιχεία του σερβιρίσματος.

Γαλατόπιτα χωρίς φύλλο

Υλικά:

  • 1,5 λίτρο γάλα
  • 200 γρ ζάχαρη
  • 4 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 120 γρ σιμιγδάλι ψιλό
  • 30 γρ κορν φλάουρ
  • 1 κγ εκχύλισμα βανίλιας
  • ξύσμα από 1/2 πορτοκάλι
  • 50 γρ βούτυρο κρύο σε κυβάκια

Για επικάλυψη:

  • 1 αυγό σε θερμοκρασία δωματίου
  • 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
  • 2 κουταλιές της σούπας νερό

Για γαρνίρισμα:

  • κανέλα
  • άχνη ζάχαρη

Εκτέλεση:

Βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα το γάλα με τη ζάχαρη, σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να ζεσταθεί και να λιώσει η ζάχαρη. Βγάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς.

Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά να αφρατέψουν.

Προσθέτουμε το σιμιγδάλι, το κορν φλάουρ, το εκχύλισμα βανίλιας και το ξύσμα πορτοκαλιού.

Με την κουτάλα της σούπας, ρίχνουμε μια κουταλιά από το μείγμα του γάλακτος στο μπολ, ανακατεύοντας καλά. Συνεχίζουμε ρίχνοντας μία – μία, άλλες δύο κουταλιές.

Αντίστροφα, τώρα, μεταφέρουμε το μείγμα από το μπολ, στην κατσαρόλα, μία-μία κουταλιά και έπειτα όλο μαζί, ενσωματώνοντάς το, στο γάλα που είναι μέσα στην κατσαρόλα.

Βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς, με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να αρχίσει να πήζει το μείγμα.

Μόλις δέσει και πήξει η κρέμα, την βγάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το κρύο βούτυρο σε κυβάκια και ανακατεύουμε.

Ρίχνουμε το μείγμα σε ταψί 33 x 25 εκ, που έχουμε βουτυρώσει και ραντίσει με σιμιγδάλι ψιλό.

Φτιάχνουμε την επικάλυψη χτυπώντας σε ένα μικρό μπολ, ένα αυγό μαζί με τη ζάχαρη και το νερό.
Ρίχνουμε προσεκτικά, το μείγμα πάνω από την κρέμα στο ταψί.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, στις αντιστάσεις, για 50 – 60 λεπτά.

Μετά τα 30 λεπτά σκεπάζουμε το ταψί, αν χρειάζεται, με αλουμινόχαρτο για να μην σκουρύνει πολύ, η επιφάνεια της γαλατόπιτας.

Αφήνουμε να κρυώσει τελείως πριν κόψουμε σε κομμάτια, αχνίζουμε και πασπαλίζουμε κανέλα.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version