Στις περισσότερες συνταγές για κέικ σοκολάτας, οι Αμερικανοί προσθέτουν στο μείγμα, στιγμιαίο καφέ.
Ο λόγος είναι γιατί ο καφές με την σοκολάτα ταιριάζουν και αλληλοσυμπληρώνονται, για πιο έντονο γευστικό αποτέλεσμα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σκέφτηκα όμως, σε αυτή τη συνταγή, να αφήσω έξω το κακάο ή την σοκολάτα και να επικεντρωθώ στον καφέ.
Αυτό το κέικ βγαίνει αφράτο και αρωματικό, χωρίς να έχει γλάσο, ή επικάλυψη λιωμένης σοκολάτας και θα συνοδεύσει το πρωινό μας καφεδάκι, σε περίπτωση που δεν μας φτάνει η κλασική δόση καφεΐνης.
Αν επιμένετε για γεύση σοκολάτας, μπορείτε να προσθέσετε 1/2 φλιτζάνι κακάο σε σκόνη, στα στερεά υλικά.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Κέικ με καφέ
Υλικά:
- 2 φλιτζάνια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 1 φλιτζάνι ζάχαρη
- 1/2 φλιτζάνι βούτυρο, μαλακωμένο
- 2 αυγά
- 1 φλιτζάνι γάλα
- 4 κουταλιές της σούπας στιγμιαίος καφές, διαλυμένος σε 4 κουταλιές της σούπας βραστό νερό
- 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175°C.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα για κέικ.
Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο και τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν.
Προσθέτουμε τα αυγά ένα ένα, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη.
Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι, τον διαλυμένο καφέ και την βανίλια.
Σταδιακά προσθέτουμε τα στερεά υλικά στο μείγμα με τα αυγά, εναλλάξ με το γάλα, ξεκινώντας και τελειώνοντας με τα στερεά υλικά.
Χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Βάζουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε για 35-40 λεπτά, ή μέχρι να βγαίνει καθαρό ένα μαχαίρι από το κέντρο του κέικ.
Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει στη φόρμα για 10 λεπτά πριν το αναποδογυρίσουμε σε σχάρα για να κρυώσει τελείως.