Όταν αποφασίσετε να βάλετε στο τραπέζι ένα κοτόπουλο τεριγιάκι, θα είναι μία ευτυχισμένη μέρα, που θα προκύψει μετά από δουλειά και προσπάθεια, στην κουζίνα.
Τα υλικά, είναι πολλά, εξηζητημένα και αναντικατάστατα. Δεν υπάρχουν, δηλαδή, παρόμοια, που να έχετε ήδη στο ντουλάπι για να χρησιμοποιήσετε.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Λυπάμαι, η συνταγή αυτή, όπως και κάποιες ακόμη, θέλουν, μία ξεχωριστή επίσκεψη σε Ασιατικό παντοπωλείο.
Ωστόσο τα μπουκαλάκια με τα πολύτιμα κρασιά και τις σάλτσες θα τα έχετε για πολύ καιρό και για πολλά μαγειρέματα.
Όταν κατακτήσετε τη συνταγή θα την φτιάχνετε συνέχεια, γιατί είναι υπέροχη και εύκολη, αλλά, δεν την προτείνω για μικρά παιδιά.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Κοτόπουλο τεριγιάκι
Υλικά:
- 2 x 15 ml κουταλιές της σούπας σακέ (γιαπωνέζικο κρασί από ρύζι)
- 4 x 15 ml κουταλιές της σούπας mirin (γλυκό ιαπωνικό κρασί ρυζιού)
- 4 x 15 ml κουταλιές της σούπας σάλτσα σόγιας
- 2 x 15 ml κουταλιές της σούπας μαλακή καστανή ζάχαρη
- 2 κουταλάκια του γλυκού τριμμένο φρέσκο τζίντζερ
- 1 κ.γ. σησαμέλαιο
- 750 γρ. φιλέτα μπούτι κοτόπουλου (χωρίς δέρμα ή κόκαλα), κομμένα σε μέγεθος μπουκιάς
- 2 κ.γ. φιστικέλαιο
- 450 γρ. ρύζι για σούσι (μαγειρεμένο σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου)
Εκτέλεση:
Ανακατεύουμε το σάκε, το mirin, τη σάλτσα σόγιας, τη ζάχαρη, το τζίντζερ και το σησαμέλαιο, σε ένα σκεύος, όπου θα μαρινάρουμε το κοτόπουλο.
Ρίχνουμε σε αυτό το μείγμα τα κομμάτια του κοτόπουλου, τουλάχιστον για 15 λεπτά.
Ζεσταίνουμε το φιστικέλαιο σε ένα μεγάλο, ρηχό τηγάνι ή κατσαρόλα (που έχει καπάκι) και με τρυπητή κουτάλα μεταφέρουμε τα κομμάτια κοτόπουλου από τη σκούρα μαρινάδα στο τηγάνι και σοτάρουμε μέχρι να φαίνονται ψημένα εξωτερικά.
Περιχύνουμε με τη μαρινάδα το κοτόπουλο, στο τηγάνι και αφήνουμε να γίνει μια φούσκα, χαμηλώνοντας, στη συνέχεια για να βράσουν απαλά, με το καπάκι, για 5 λεπτά.
Αφαιρούμε τα ψημένα κομμάτια με μια τρυπητή κουτάλα (σε ένα μπολ καλυμμένο με αλουμινόχαρτο) και δυναμώνουμε τη φωτιά για να βράσει το υγρό, μέχρι να γίνει ένα παχύρρευστο, σκούρο σιρόπι.
Επιστρέφουμε τα κομμάτια κοτόπουλου στο τηγάνι, ανακατεύουμε καλά ώστε να καλυφθούν όλα με το κολλώδες, αλμυρό σιρόπι.
Σερβίρουμε πάνω από ρύζι σούσι, ίσως με λίγο λάχανο μπακ τσόι ή μπροκολίνι, στον ατμό.