Σε πολλά Ελληνικά χωριά, έλεγαν το Σάββατο του Λαζάρου: «Λαζαράκια για τον Λάζαρο αν δεν πλάσεις, ψωμί δε θα χορτάσεις».
Παραδοσιακά οι μαμάδες του σπιτιού, έφτιαχναν, λοιπόν, αυτά τα γλυκά, νηστίσιμα, ψωμάκια, υπολογίζοντας, ένα για κάθε παιδί της οικογένειας.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τα ψωμάκια, που σε πολλές περιοχές της χώρας, τα έκαναν γεμιστά, με ξηρά φρούτα και καρπούς, είχαν σχήμα ανθρώπου, τον Λάζαρο τυλιγμένο στο σάβανό του.
Στη θέση των ματιών έβαζαν δυο γαρίφαλα, ενώ δεν υπήρχε στόμα. Έκαναν και ένα χώρισμα στο κάτω μέρος, για ποδαράκια και με δύο λωρίδες ζύμης, που τοποθετούσαν σε σχήμα Χ, αναπαριστούσαν τα σταυρωμένα χέρια του νεκρού Λάζαρου.
Κάποιοι μάλιστα, έβαζαν ένα ολόκληρο καρύδι, για κεφάλι και το σκεπτικό ήταν τα παιδιά να το φυτέψουν στη γη, μόλις φάνε το «λαζαράκι» τους, ώστε να γεννηθεί δέντρο και ζωή, όπως αναγεννήθηκε ο Λάζαρος, από τον Ιησού.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Λαζαράκια
Υλικά:
Για τη ζύμη:
- 200 ml νερό
- 100 γρ. ζάχαρη, κρυσταλλική
- 14 γρ. μαγιά, ξερή
- 400 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 30 ml ηλιέλαιο
- 1 πρέζα γαρύφαλλο
- 1 κ.γ. κανέλα
Για τη γέμιση:
- 100 γρ. καρύδια, χοντροτριμμένα
- 50 γρ. σταφίδα ξανθή (σουλτανίνα)
Για διακόσμηση:
- Στικ γαρύφαλλου, (μοσχοκάρφια)
Εκτέλεση:
Στον κάδο του μίξερ, ρίχνουμε το χλιαρό νερό, τη ζάχαρη και τη μαγιά. Ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός και αφήνουμε το μείγμα για 5 λεπτά, για να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
Στη συνέχεια, προσθέτουμε το αλεύρι, το ηλιέλαιο, την κανέλα, το γαρύφαλλο και ζυμώνουμε με το εξάρτημα «γάντζος», που είναι για τις ζύμες, σε δυνατή ταχύτητα.
Το αφήνουμε να φουσκώσει για 1 ώρα, σκεπασμένο με μεμβράνη, σε ζεστό μέρος.
Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε τα καρύδια και τις σταφίδες.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, στον αέρα.
Μόλις φουσκώσει η ζύμη, κόβουμε και ζυγίζουμε μπαλάκια των 50 γραμμαρίων. Από το κάθε μπαλάκι χωρίζουμε τα 40 γραμμάρια για το σώμα και τα 10 γραμμάρια για τις λωρίδες που θα είναι τα χεράκια.
Σε αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίγουμε τα 40 γραμμάρια, σε οβάλ σχήμα, με διάμετρο 15 εκατοστά, με πλάστη, ή με το χέρι.
Βάζουμε στο κέντρο από κάθε «πιτάκι» 2 κουταλιές του γλυκού από το μείγμα καρυδιού–σταφίδας, τυλίγουμε με τη ζύμη και κλείνουμε καλά, δίνοντας με το χέρι μας, σχήμα και μέγεθος, ενός παχουλού λαχανοντολμά, με στρογγυλεμένες άκρες.
Με την υπόλοιπη ζύμη (τα 10 γραμμάρια) φτιάχνουμε 2 λωρίδες, που τοποθετούμε χιαστί, (σε σχήμα Χ), λίγο πιο πάνω από τη μέση του «σώματος», για χεράκια.
Τοποθετούμε 2 γαρύφαλλα για τα μάτια και αν θέλουμε σπρώχνουμε με μία οδοντογλυφίδα, κάνοντας άνοιγμα στο κάτω μέρος του «σώματος» για ποδαράκια.
Βάζουμε το «λαζαράκι» σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για την υπόλοιπη ζύμη και γέμιση.
Ψήνουμε για 30 λεπτά, μέχρι να πάρουν όμορφο, χρυσό χρώμα.
Επαναλάβετε μετά από μένα: « Ξύπνα Λάζαρε και μην κοιμάσαι, ήρθε η μέρα σου και η χαρά σου….»
Και του χρόνου!