Με γήινα αρώματα δεντρολίβανου
Ένα πιάτο της cucina povera, που κερδίζει με το απλό στυλ μαγειρέματος και τη «μαμαδίστικη» γεύση του.
Παραλλαγές του συναντάμε σε όλο τον Νότο της Μεσογείου, που το απολαμβάνει όλες τις εποχές του χρόνου, με φρέσκιες ντομάτες ή με ντοματάκια σε κονσέρβα.
Η σούπα αυτή εμπλουτίζεται σε γεύση, με παρμεζάνα, την οποία χρησιμοποιούμε τριμμένη, αλλά βάζουμε και τη φλούδα από το κομμάτι του τυριού, που δίνει περισσότερη αλμυρή, γεύση umami στον ζωμό.
Προσθέτοντας το τυρί φρεσκοτριμμένο, όπως έχουμε πει ότι είναι καλύτερο, δεν έχετε δικαιολογία για να παραλείψετε τη σκληρή φλούδα, που αξίζει πραγματικά τον κόπο.
Αν θέλετε να μετατρέψετε αυτή τη συνταγή σε ένα πλήρες γεύμα, με προσθήκη λαχανικών, μπορείτε να ανακατέψετε, προς τέλος, φύλλα σπανάκι, που θα μαραθούν στον ζωμό, ή κολοκυθάκια κομμένα σε πολύ λεπτές φέτες.
Ντοματόσουπα με κοφτό μακαρονάκι
Υλικά:
- 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 3 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες ελαφρά
- 2 κλωναράκια φρέσκο δεντρολίβανο
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι, χωρισμένο
- 1/2 φλιτζάνι ξηρό λευκό κρασί ή νερό
- 4 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών, συν περισσότερο αν χρειάζεται
- 1 φλιτζάνι ντοματάκια κονκασέ
- 1 φλιτζάνι πολύ ψιλοτριμμένο τυρί Parmigiano Reggiano, χωρισμένο
- 1 φλούδα από ένα κομμάτι τρίγωνου τυριού Parmigiano Reggiano
- 3 φλιτζάνια κοφτό μακαρονάκι (μισό)
Εκτέλεση:
Ζεσταίνουμε το λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι, τις σκελίδες σκόρδου, το δεντρολίβανο και 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι.
Μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι να μυρίσουν όλα μαζί και τα κρεμμύδια να μαλακώσουν αλλά όχι να ροδίσουν, περίπου 6 λεπτά.
Προσθέτουμε το κρασί ή το νερό, δυναμώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς δυνατή και ανακατεύουμε κατά διαστήματα, για 2 λεπτά.
Αφαιρούμε και πετάμε τα κλωνάρια δεντρολίβανου.
Ρίχνουμε τον ζωμό, τις ντομάτες, τη φλούδα παρμεζάνας και το υπόλοιπο 3/4 από το κουταλάκι του γλυκού αλάτι. Αφήνουμε να πάρει βράση σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα.
Χαμηλώνουμε και σιγοβράζουμε, για 10 λεπτά.
Βάζουμε τα ζυμαρικά και ανακατεύουμε, αφήνοντας να βράσουν μέχρι να γίνουν al dente, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας, περίπου 10 λεπτά.
Εάν θέλουμε, προσθέτουμε περισσότερο ζωμό ή νερό για να φτιάξουμε τη συνοχή που προτιμούμε.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και πετάμε τη φλούδα.
Προσθέστε 3/4 του φλιτζανιού από την τριμμένη παρμεζάνα.
Ανακατεύουμε να ενωθούν.
Μοιράζουμε σε μπολ και ρίχνουμε από πάνω 1 κουταλιά της σούπας, από το υπόλοιπο τυρί και λίγο ελαιόλαδο.
Σερβίρουμε αμέσως.