Το πιάτο που πρωταγωνίστησε στο «Μεγάλο Φαγοπότι»
Η αραμπιάτα είναι πιάτο με ονομασία προέλευσης. Γεννήθηκε στη Ρώμη και έχει ακραία γεύση, σε ένταση και νοστιμιά.
Τα υλικά της, ντομάτες, καυτερή πιπεριά και ελαιόλαδο, συνυπάρχουν, αρμονικά και ευχαριστούν ακόμη και εκείνους που δεν επιλέγουν τα καυτερά πιάτα.
Το ιδανικό ζυμαρικό για αυτή τη συνταγή, είναι οι πένες, γιατί ρουφούν τη σάλτσα και κρατούν τη γεύση. Το πιάτο, έγινε σημείο τριβής στο Masterchef της περασμένης εβδομάδας, γιατί ο ένας από τους δύο παίκτες που κλήθηκαν να το μαγειρέψουν, δεν άντεχε ούτε να το δοκιμάσει, λόγω της ανύπαρκτης ανοχής του στα καυτερά φαγητά. Για την ιστορία, πάντως, το έφτιαξε, συμπαθητικά και κέρδισε τον αντίπαλό του, που μάλλον το έφτιαξε χειρότερα.
Ανάλογα με το τι προτιμάμε, προσθέτουμε στο τέλος παρμεζάνα ή πεκορίνο ρομάνο.
Η ρύθμιση της έντασης, γίνεται από την προσθήκη μπούκοβο, Προσθέστε ή αφαιρέστε από την προτεινόμενη ποσότητα για να το απολαύσετε, χωρίς να ιδρώνετε, όπως ο Λευτέρης, του Masterchef.
Πένες αραμπιάτα
Υλικά:
- 500 γρ. πένες
- 400 γρ. ολόκληρα αποφλοιωμένα ντοματάκια (μαζί με τον χυμό τους), πολτοποιημένα
- 1 κουτ. γλυκού καυτερή πιπεριά, ξερή σε νιφάδες
- 1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένο
- 1 ξερό κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ
- 50 ml ελαιόλαδο
- 10-12 φυλλαράκια φρέσκου βασιλικού, ψιλοκομμένα
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση:
Ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το σκόρδο για περίπου 1/2 λεπτό, ίσα ίσα να βγουν τα αρώματά του.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το μπούκοβο, το αλάτι και το πιπέρι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για περίπου άλλα 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει λίγο το κρεμμύδι.
Ρίχνουμε την ντομάτα, τον βασιλικό και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να «δέσει» η σάλτσα.
Παράλληλα, βράζουμε σε μπόλικο αλατισμένο νερό που κοχλάζει, τα ζυμαρικά 1-2 λεπτά λιγότερο από τον χρόνο βρασμού που αναγράφεται στη συσκευασία τους.
Με μια τρυπητή κουτάλα βγάζουμε τα ζυμαρικά από την κατσαρόλα (χωρίς να τα σουρώσουμε), τα βάζουμε στο σκεύος με τη σάλτσα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για περίπου 2 λεπτά, ανακατεύοντας απαλά.
Σερβίρουμε με τριμμένο πεκορίνο, λέω, εγώ.