Ανάλογα με το γλυκό που επιλέγουμε να φτιάξουμε, ίσως χρειαστούμε μόνο τα ασπράδια ή μόνο τους κρόκους από το αυγό
Υπάρχουν αρκετές συνταγές, κυρίως για γλυκά, που απαιτούν τον διαχωρισμό του κρόκου από το ασπράδι του αυγού.
Ανάλογα, λοιπόν, με το γλυκό που επιλέγουμε να φτιάξουμε, ίσως χρειαστούμε μόνο τα ασπράδια ή μόνο τους κρόκους από το αυγό.
Επίσης, αρκετοί συνηθίζουν να φτιάχνουν ομελέτες μόνο με ασπράδια, ως γεύμα μετά την άσκηση, αφού έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, λίπος και χοληστερόλη σε σχέση με τους κρόκους.
Ωστόσο, υπάρχουν μερικοί εύκολοι και πρακτικοί τρόποι που μπορείτε να ακολουθήσετε για να ξεχωρίσετε τον κρόκο από το ασπράδι του αυγού με ακρίβεια.
Με το κέλυφος το αυγού
Ο πιο κλασικός και απλός τρόπος είναι να σπάσετε το αυγό κανονικά και να το χωρίσετε σε δύο ίσα μέρη, κρατώντας στο κάθε χέρι το κάθε κέλυφος ξεχωριστά.
Στη συνέχεια, αφήνετε το ασπράδι να πέσει στο άλλο κέλυφος, επαναλαμβάνοντας την διαδικασία μέχρι να διαχωρίσετε τελείως τον κρόκο από το ασπράδι.
Με τα χέρια
Αυτή η μέθοδος είναι αποτελεσματική.
Απλά σπάτε το αυγό και αφήνετε τον κρόκο να πέσει στο χέρι σας, ανοίγοντας ελάχιστα τα δάχτυλά σας για να κυλήσει το ασπράδι ανάμεσα τους.
Με πλαστικό μπουκάλι
Επίσης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα πλαστικό μπουκάλι. Αρχικά, σπάτε το αυγό σ’ ένα μπολ. Στη συνέχεια, τοποθετείτε πάνω από τον κρόκο το στόμιο, πιέζοντας ελαφρά το μπουκάλι στη μέση. Μ’ αυτό τον τρόπο το μπουκάλι «απορροφά» τον κρόκο, μέσα από το ασπράδι.
Με τρυπητή κουτάλα
Επίσης, μπορείτε να διαχωρίσετε τον κρόκο από το ασπράδι με μια τρυπητή κουτάλα. Μ’ αυτό τον τρόπο, το ασπράδι θα περάσει μέσα από τις τρύπες του εργαλείου μαγειρικής, ενώ ο κρόκος θα παραμείνει στην επιφάνεια της κουτάλας.
Extra tip: Όταν σπάμε αυγά στο μπολ, συνήθως, πέφτουν μέσα και μικρά κομματάκια από το τσόφλι. Σε περίπτωση, όμως, που επιχειρήσετε να τα πιάσετε με τα δάχτυλα σας, συνήθως γλιστράνε και ξαναπέφτουν στο μπολ.
Ωστόσο, ο πιο εύκολος τρόπος για να τα αφαιρέσετε, είναι να χρησιμοποιήσετε ένα μεγαλύτερο κομμάτι από το ίδιο το τσόφλι του αυγού, αντί για κουτάλι.