Ένα υλικό όπως το κοτόπουλο, μπορεί να δεχτεί οποιαδήποτε ενίσχυση γεύσης του δώσουμε, για να γίνει νόστιμο και να μην μας «κουράσει».
Μία εύκολη μαρινάδα, τριών συστατικών και λιγότερο από 20 λεπτά χρόνου μαγειρέματος, χρειάζονται για αυτό το εύκολο και υγιεινό δείπνο με κοτόπουλο και λαχανικά.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το κόλπο για να επιταχύνουμε το μαγείρεμα, είναι να κόψουμε τα φιλέτα του κοτόπουλου, σε λεπτά ισόπαχα κομμάτια. Με αυτόν τον τρόπο, επίσης, αυξάνουμε την επιφάνεια, ώστε να απορροφήσει η πρωτεΐνη μας, περισσότερη σάλτσα, που σημαίνει, περισσότερα κομμάτια νοστιμιάς, όταν ψηθούν και τραγανίσουν.
Το κλειδί σε αυτή τη συνταγή είναι ότι η μαρινάδα – μόνο μέλι, βαλσαμικό ξύδι και μουστάρδα Dijon – δουλεύει και ως γλάσο. Το κοτόπουλο παίρνει μια πρόσθετη δόση γεύσης, αφού περνιέται με τη σάλτσα, στα μισά του ψησίματος. Το μέλι και η μουστάρδα, βοηθούν, επίσης, στην καραμελοποίηση του κρέατος.
Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όταν μαγειρεύουμε κοτόπουλο. Χρειαζόμαστε, λοιπόν, δύο μπόλ με μαρινάδα. Στο ένα θα μπει το κοτόπουλο, για να μαριναριστεί και το υπόλειμμα δεν ξαναχρησιμοποιείται αφού ήταν εκεί νωρίτερα το ωμό κοτόπουλο και το δεύτερο, είναι για το «βρέξιμο» του κοτόπουλου, όσο ψήνεται.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μαριναρισμένο ψητό κοτόπουλο με λαχανικά
Υλικά:
- 1/2 φλιτζάνι μέλι
- 1/4 φλιτζανιού βαλσαμικό ξύδι
- 2 κουταλιές της σούπας μουστάρδα Dijon
- 4 μέτρια φιλέτα κοτόπουλου χωρίς κόκαλα, χωρίς δέρμα
- 1 κουταλιά της σούπας αλάτι και πιπέρι
- 2 κόκκινες πιπεριές , ξεσποριασμένες και κομμένες στα τέσσερα
- 1 μέτριο κόκκινο κρεμμύδι, ξεφλουδισμένο και κομμένο σε 8 φέτες
- 2 κολοκύθια σε μακρόστενες φέτες
- 1 κουταλιά της σούπας φυτικό λάδι, συν περισσότερο για τη σχάρα
- 2 κουταλιές της σούπας φρέσκο βασιλικό ψιλοκομμένο και λίγο ελαιόλαδο για γαρνίρισμα
Εκτέλεση:
Οι οδηγίες αφορούν το ψήσιμο στο οικιακό γκριλ. Αν έχετε δυνατότητα, για ψήσιμο στο μπάρμπεκιου, τόσο το καλύτερο, από άποψη νοστιμιάς.
Ζεσταίνουμε, λοιπόν, το γκριλ στους 200 βαθμούς, τοποθετούμε τη σχάρα στη μέση του φούρνου, αφού την περάσουμε με λίγο λάδι και βάζοντας ένα ταψί από κάτω.
Φτιάχνουμε τη μαρινάδα, σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπώντας ελαφρά μαζί το μέλι, το ξύδι και τη μουστάρδα Dijon.
Αφήνουμε στην άκρη 3 κουταλιές της σούπας από τη μαρινάδα σε ένα μικρό μπολ, για να γλασάρουμε το κοτόπουλο όσο θα ψήνεται.
Κόβουμε κάθε ένα στήθος κοτόπουλου, στη μέση, οριζόντια, ώστε να έχουμε ομοιόμορφο πάχος. Αλατοπιπερώνουμε και βάζουμε τα κοτόπουλα στο μπολ με τη μαρινάδα.
Ετοιμάζουμε τα λαχανικά:
Αλείφουμε τις πιπεριές, τα κρεμμύδια και τα κολοκύθια με 1 κουταλιά της σούπας λάδι και αλατοπιπερώνουμε.
Τοποθετούμε τα κοτόπουλα στη μία μεριά της σχάρας και τα λαχανικά, στην άλλη.
Σε 8-9 λεπτά, γυρίζουμε πλευρά, τα κοτόπουλα και τα λαχανικά με μία τσιμπίδα και με πινέλο σιλικόνης, αλείφουμε το κοτόπουλο με τη μισή σάλτσα, που έχουμε κρατήσει.
Ψήνουμε για 8 με 9 λεπτά.
Στο τέλος, 1 λεπτό πριν τα βγάλουμε από τον φούρνο, γυρίζουμε μια τελευταία φορά το κοτόπουλο και το περνάμε μία ακόμη φορά με τη σάλτσα.
Όσο ξεκουράζεται το κοτόπουλο, κόβουμε τις πιπεριές, τα κρεμμύδια και τα κολοκύθια σε μικρά κομμάτια. Τα μεταφέρουμε σε ένα μεσαίο μπολ.
Ραντίζουμε αν θέλουμε με ελαιόλαδο και ρίχνουμε ψιλοκομμένο βασιλικό.