«Είσαι Κινεζάκι, τρως πολύ ρυζάκι», ρώταγε το παιδικό τραγουδάκι. Το ρύζι, όμως, δεν έχει ηλικία και γεωγραφία. Αρέσει σε μικρούς και μεγάλους, σε πολλά μέρη του κόσμου. Με πολλές μορφές, συνδυασμούς σε πολλά διαφορετικά πιάτα και μαγειρεμένο όπως ορίζουν οι διάφορες κουζίνες.
Το ρύζι, που τρέφει τους Ασιάτες, όπως εμάς το ψωμί, δηλαδή, έχουν στα σπίτια τους κάθε μέρα, βρασμένο ρύζι, ως βάση για όλα τους τα γεύματα, αποτελεί εξαιρετικό συνοδευτικό και για τους Ευρωπαίους αλλά και για τους Αμερικανούς.
Και όμως, συχνά, ακούω από πολλούς, ότι δεν το πετυχαίνουν πάντα, ή ότι πρέπει να μετρούν τις δοσολογίες πριν το βράσιμο ή ότι δεν ξέρουν ποιο ρύζι «κάνει» για γεμιστά, για σούπες, για πιλάφι, ή για ριζότο.
Το σωστό και σπυρωτό βράσιμο του ρυζιού, είναι σημαντικό για να επιτύχετε την καλύτερη υφή και γεύση για εκάστοτε συνταγή σας, κάθε φορά. Όπως και η επιλογή του σωστού κόκκου για να έχουμε το καλύτερο, δυνατό, γευστικό αποτέλεσμα.
Σωστό Βράσιμο Ρυζιού
Πριν το βράσιμο, ξεπλύνετε το ρύζι κάτω από τρεχούμενο νερό για να αφαιρέσετε το περιττό άμυλο. Αυτό βοηθάει να μην κολλήσει το ρύζι κατά το μαγείρεμα.
Η γενική αναλογία είναι 1 μέρος ρύζι προς 2 μέρη νερού, αλλά αυτό μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το είδος του ρυζιού. Για παράδειγμα, το καστανό ρύζι χρειάζεται περισσότερη ποσότητα νερού.
Βάζετε στην κατσαρόλα, ρύζι και νερό και λίγο αλάτι, μαζί και ξεκινάτε το βρασμό σε μέτρια φωτιά.
Μόλις αρχίσει να βράζει, χαμηλώνετε τη φωτιά και βάζετε το καπάκι στην κατσαρόλα.
Αφήστε το να σιγοβράσει για 15-20 λεπτά (ανάλογα με το είδος του ρυζιού, π.χ. το άγριο θέλει περισσότερο) χωρίς να το ανακατέψετε.
Αφού το ρύζι έχει απορροφήσει όλο το νερό, αφαιρέστε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήστε την καλυμμένη για 5-10 λεπτά, με καθαρή πετσέτα κουζίνας και το καπάκι. Αυτό βοηθάει το ρύζι να “ξεκουραστεί” και να γίνει πιο σπυρωτό.
Πριν σερβίρετε το ρύζι, το «αφρατεύετε» με ένα πιρούνι.
Είδη Ρυζιού
Κίτρινο Ρύζι Μακρύκοκκο: Το πιο αγαπητό είδος, ιδανικό για σπυρωτό πιλάφι
Ρύζι Γλασέ: Ιδανικό για σούπες, λαπά και ρυζόγαλο. Μαλακώνει και πήζει τέλεια
Ρύζι Καρολίνα: Μελώνει μοναδικά και είναι ό,τι πρέπει για ντολμαδάκια, γιουβαρλάκια και σπανακόρυζο
Ρύζι Νυχάκι: Το μοναδικό που μπαίνει στην κατσαρόλα όταν το νερό κοχλάζει και όταν θέλουμε να κάνουμε πιλάφι με αυτό. Αλλιώς, είναι η σωστή επιλογή για τα «αθάνατα» λαδερά γεμιστά.
Καφέ Ρύζι: Ολικής αλέσεως, πλούσιο σε φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά. Χρειάζεται περισσότερο χρόνο μαγειρέματος και περισσότερη ποσότητα νερού και αλατιού. Δίνει χυλωμένο πιλάφι, για όσους κάνουν πιο “clean” διατροφή.
Ρύζι Basmati: Αρωματικό ρύζι που προέρχεται από την Ινδία και το Πακιστάν. Έχει μακρύ κόκκο και είναι ιδανικό για ασιατικά πιάτα.
Ρύζι Jasmine: Αρωματικό ρύζι από την Ταϊλάνδη, με κολλώδη υφή.
Ρύζι Arborio: Ποικιλίες για ριζότο, με υψηλή περιεκτικότητα σε άμυλο, που δίνουν κρεμώδες αποτέλεσμα και κρατούν σκληρή την «καρδιά» του ρυζιού. Η Ελληνική απάντηση σε αυτό είναι το «Καρολίνα».
Ρύζι Sushi: Κολλώδες ρύζι που χρησιμοποιείται για την παρασκευή σούσι.
Ρύζι Wild: Τεχνικά δεν είναι ρύζι, αλλά σπόρος. Έχει πλούσια γεύση και χρησιμοποιείται συχνά σε σαλάτες.