Site icon NewsIT
16:00 | 20.03.25

Σπανάκι με πλιγούρι λεμονάτο

Σπανακο-πλιγούρι

Σπανακο-πλιγούρι

Ηλιάνα Σκιαδά

Υγιεινό και χορταστικό

Το σπανακόρυζο είναι από τα πιο υγιεινά, αλλά και νόστιμα, φαγητά της ταπεινής Ελληνικής κουζίνας.

Το συναντάμε κοκκινιστό ή λεμονάτο ή όπως το μαγειρεύει η μαμά μου, λεμονάτο, με λίγη τριφτή ντομάτα, μέσα.

Αν αντικαταστήσουμε το ρύζι με πλιγούρι, έχουμε ένα νέο φαγητό, με ένα αρχαίο υλικό.

Το πλιγούρι είναι αποξηραμένο σπασμένο σιτάρι, με υψηλή διατροφική αξία και μια ελαφρά γεύση ξηρού καρπού.

Έχει επίσης χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και αυτό το κάνει, ιδανικό υδατάνθρακα για κατανάλωση, όταν θέλουμε να ελέγχουμε τα επίπεδα σακχάρου στον οργανισμό μας.

Σπανακο-πλιγούρι

Υλικά:

  • 500 γραμμάρια σπανάκι καθαρισμένο
  • 60 γρ. ελαιόλαδο
  • 250 γρ. κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
  • 80 γρ. φρέσκα κρεμμύδια (ψιλοκομμένα)
  • 40 γρ. άνηθο
  • λίγο δυόσμο (ψιλοκομμένο)
  • 2 ντομάτες (τριμμένες)
  • 120 γρ. πλιγούρι
  • 350 γρ. ζωμό λαχανικών
  • χυμό από 1-2 λεμόνια

Εκτέλεση:

Σε μία μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το λάδι και τσιγαρίζουμε το ξερό κρεμμύδι.

Ρίχνουμε σταδιακά το σπανάκι χοντροκομμένο, ανακατεύοντας μέχρι να μαραθεί.

Βάζουμε την τριμμένη ντομάτα, τον μισό άνηθο, το πλιγούρι, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.

Σε χαμηλή φωτιά και με την κατσαρόλα σκεπασμένη βράζουμε για 20’.

Στη συνέχεια προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμύδια, τα φύλλα δυόσμου και τον χυμό λεμονιού και συνεχίζουμε το μαγείρεμα, για περίπου 10 λεπτά ακόμα.

Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά, πασπαλίζουμε με τον υπόλοιπο άνηθο και αφήνουμε το φαγητό να «ξεκουραστεί» για 15 λεπτά.

Σερβίρουμε με γιαούρτι αν θέλουμε ή με λίγο ωμό ελαιόλαδο και ξύσμα λεμονιού.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version