Μαγειρική και tips

Συνταγή για εύκολα ατομικά γαλακτομπουρεκάκια

Σιροπιαστές φλογέρες με αρωματική κρέμα για το Πασχαλινό τραπέζι

Το πιο κλασικό και αγαπημένο γλυκό των Ελλήνων, τολμώ να πω ότι είναι το γαλακτομπούρεκο.

Την ημέρα της Λαμπρής, είθισται να κλείνουμε το φαγητό με ένα γενναίο κομμάτι, γαλακτομπούρεκο. 

Οι περισσότεροι, κυνηγούν τα τραγανά και ταυτόχρονα σιροπιασμένα φύλλα. Αν είναι σπιτικό, συνήθως είναι σε παραλληλόγραμμο ταψί, όποτε οι γωνίες είναι 4. 

Για να προλάβουμε το οικογενειακό beef, σας έχουμε τη λύση: ατομικά γαλακτομπουρεκάκια, που τυλίγονται παντού με τραγανό και σιροπιασμένο φύλλο.

Δοκιμάστε τα φέτος και πιστέψτε με: είναι πολύ πιο εύκολα από ότι νομίζετε. Φυσικά μπορείτε να τα φτιάξετε την προηγούμενη του Πασχαλινού τραπεζιού, αλλά είστε σίγουροι ότι θα αντέξετε να μην φάτε επιτόπου τα περισσότερα;

Γαλακτομπουρεκάκια

Υλικά:

Για τα γαλακτομπουρεκάκια

  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας
  • 150 γρ. βούτυρο λιωμένο

Για την κρέμα

  • 1 λίτρο φρέσκο πλήρες γάλα
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 100 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 2 αυγά
  • 1 κρόκος αυγού
  • 2 βανιλίνες
  • λίγο αλάτι
  • ξύσμα από μισό λεμόνι
  • 50 γρ. βούτυρο

Για το σιρόπι

  • 500 γρ. νερό
  • 700 γρ. ζάχαρη
  • ξύλο κανέλα
  • 1 κουταλιά χυμό λεμονιού
  • φλούδα λεμονιού

Εκτέλεση:

Ξεκινάμε με το σιρόπι και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει. Βάζουμε όλα τα υλικά σε μέτρια κατσαρόλα και το αφήνουμε 3-4 λεπτά, από την ώρα που θα κοχλάσει.

Ζεσταίνουμε απαλά το βούτυρο για τα φύλλα και το αφήνουμε να κρυώσει.

Φτιάχνουμε την κρέμα, σε βαριά κατσαρόλα: ρίχνουμε το γάλα, το ξύσμα λεμονιού, το αλάτι και την μισή ποσότητα ζάχαρης.

Ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά.

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τα αυγά, τον κρόκο, την υπόλοιπη ζάχαρη, το σιμιγδάλι και τις βανιλίνες.

Τα χτυπάμε με σύρμα, καλά, να ενωθούν τα υλικά.

Παίρνουμε με την κουτάλα της σούπας μια κουτάλα από το ζεστό γάλα και τη ρίχνουμε σιγά σιγά στα χτυπημένα αυγά, χτυπώντας με το σύρμα. Ύστερα, με τον ίδιο τρόπο, σταδιακά, άλλη μία κουτάλα και συνεχίζουμε το χτύπημα με το σύρμα. Θέλουμε να πάρει το μείγμα των αυγών θερμοκρασία αλλά να μην ψηθούν

Ρίχνουμε το μείγμα, στην κατσαρόλα με το καυτό γάλα, ανακατεύοντας με το σύρμα, σε μέτρια φωτιά μέχρι να δέσει και να αρχίσει να βράζει. Τότε, αποσύρουμε από τη φωτιά.

Προσθέτουμε το κομμάτι βουτύρου και ανακατεύουμε με σπάτουλα σιλικόνης, να λιώσει.

Βάζουμε την κρέμα σε ένα φαρδύ μπολ και τη σκεπάζουμε με μεμβράνη, η οποία πρέπει να ακουμπάει στην επιφάνεια για να μην κάνει κρούστα η κρέμα μας, όσο θα περιμένουμε να κρυώσει, για τουλάχιστον 20 λεπτά.

Μόλις κρυώσει, ανοίγουμε το πακέτο με τα φύλλα, όχι νωρίτερα για να μην ξεραθούν. 

Παίρνουμε ένα φύλλο, σκεπάζουμε τα υπόλοιπα με πετσέτα κουζίνας.

Το βουτυρώνουμε με το λιωμένο βούτυρο, με ένα πινέλο.

Το διπλώνουμε στη μέση, βάζουμε δύο κουταλιές της σούπας κρέμα, κατά μήκος της μακριάς πλευράς, διπλώνουμε δεξιά κι αριστερά το φύλλο που περισσεύει, καλύπτοντας τη γέμιση και τυλίγουμε σε ρολάκι.

Τυλίγουμε και τα υπόλοιπα και στρώνουμε το ένα δίπλα στο άλλο, σε βουτυρωμένο ταψί, με την ένωση κάτω.

Αν περισσέψει βούτυρο, το ρίχνουμε πάνω από τα ρολάκια στο ταψί.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160°C στον αέρα, στη μεσαία σχάρα, για περίπου μισή ώρα, μέχρι να ροδίσουν καλά.

Σιροπιάζουμε, μόλις βγουν καυτά από τον φούρνο, ρίχνοντας λίγο – λίγο σιρόπι, γιατί έτσι το ρουφούν καλύτερα.

Σερβίρουμε τα ατομικά γαλακτομπουρεκάκια, μόλις κρυώσουν πασπαλίζοντας τα με λίγη κανέλα.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Μαγειρική και tips
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Μαγειρική και tips: Περισσότερα άρθρα