Site icon NewsIT
16:00 | 03.02.25

Ταραμοσαλάτα: Το θεϊκό ελληνικό ντιπ

Ταραμοσαλάτα: Το θεϊκό ελληνικό ντιπ
Ηλιάνα Σκιαδά

Στα βόρεια, είναι στην κατηγορία «αλοιφή»

Η ταραμοσαλάτα είναι για μένα, ότι είναι για κάποιους άλλους, τα μελομακάρονα. Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν την τρώμε όλοι, όλο τον χρόνο, αλλά μόνο σε περιόδους νηστείας.

Εγώ πάντως και την φτιάχνω συχνά και την τρώω, παντού, έξω όταν την βρίσκω στον κατάλογο.

Δεν είναι έκπληξη ότι τα περισσότερα νέα εστιατόρια, χιπ γαστροκουτούκια, new age καφενεία και άλλα, καινούργια μέρη για φαγητό, έχουν συμπεριλάβει με υπερηφάνεια, την λευκή ταραμοσαλάτα,(δεν υπάρχει άλλη) στους καταλόγους τους.

Είναι άριστο συνοδευτικό για θαλασσινά, τηγανητά ή ψητά ή ως ντιπ για την αρχή ενός γεύματος, ανεξάρτητα αν θα σερβίρετε, στη συνέχεια, κρέας ή ψάρι.

Φυσικά μπορείτε να την κάνετε και σαν μους με την τεχνική της μαγιονέζας, δηλαδή να χτυπήσετε τον ταραμά, με λάδι, λεμόνι και κρεμμύδι (ακόμη και χωρίς κρεμμύδι γίνεται, υπέροχη).

Εδώ, θα την φτιάξουμε με λίγο μουλιασμένο λευκό ψωμί του τοστ, για να έχει περισσότερο σώμα.

Ταραμοσαλάτα (λευκή, φυσικά)

Yλικά:

  • 450 γρ ψωμί του τοστ (χωρίς κόρα)
  • 1 μέτριο κόκκινο κρεμμύδι
  • 110 γρ. ταραμά λευκό
  • 60 ml χυμό λεμονιού
  • 150 ml ηλιέλαιο
  • 50 ml ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

Μουλιάζουμε τις φέτες του τοστ σε ένα μπολ με κρύο νερό και τις στύβουμε με τα χέρια να φύγει το πολύ νερό, αλλά όχι όλο, ώστε να γίνει πιο αφράτη η ταραμοσαλάτα.

Βάζουμε στο μπλέντερ, το κρεμμύδι να πολτοποιηθεί, ρίχνουμε τον ταραμά και το χυμό λεμονιού και συνεχίζουμε το χτύπημα, μέχρι να γίνει το μείγμα λείο.

Τέλος προσθέτουμε την ψίχα του ψωμιού και συνεχίζουμε χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα, ρίχνουμε με αργή ροή και εναλλάξ το ηλιέλαιο, το ελαιόλαδο και το χυμό λεμονιού.
Όταν τελειώσουν τα υλικά και έχουν ενσωματωθεί, θα έχουμε μία μέτρια σφιχτή ταραμοσαλάτα, που θα σφίξει περισσότερο στο ψυγείο.

Διατηρείται για μέρος σε κλειστό δοχείο. Σερβίρετε με φρέσκο ελαιόλαδο και λίγο άνηθο, αν σας αρέσει.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version