Μαγειρική και tips

Τι είναι η φρέγκολα που γνωρίσαμε στην πρεμιέρα του Masterchef

Αρχίσαμε... με άγνωστες λέξεις

Κοντιζάς, Ιωαννίδης και Κουτσόπουλος, μπήκαν φουριόζοι και στιλάτοι, τη Δευτέρα (20.01.2025), το βράδυ, στο σαλόνι μας. Τους περιμέναμε από πέρσι.

Είχαμε συγυρίσει το σπίτι και φρεσκάρει τις γνώσεις μας σε εξηζητημένα υλικά και ειδικό εξοπλισμό μαγειρικής, ενόψει Masterchef 9.

Είδαμε πολλές αλλαγές φέτος: είδαμε, πιο εύγλωτο Πάνο Ιωαννίδη, πιο αδύνατο θείο Λεωνίδα και διαχρονικά κοφτερό και ραφινέ Σωτήρη – «Κινέζο».

Εννοείται ότι περιμέναμε στη συνέχεια, να έχουμε άγνωστες λέξεις σε υλικά ή τεχνικές μαγειρικής, αλλά αναγκαστήκαμε να «γκουγκλάρουμε» από την πρεμιέρα. 

«Φτιάχνω, σήμερα…», είπε ο νεαρός παίκτης, «φρέγκολα, με χτένια και τσορίθο». «Ω! ωραίο υλικό», παρατήρησε ο Ιωαννίδης.

What? Τι είναι η φρέγκολα;

H fregola Sarda, είναι ζυμαρικό με ονομασία προέλευσης το Ιταλικό νησί της Σαρδηνίας και φαίνεται ότι είναι ένα από τα αρχαιότερα ζυμαρικά της Ευρώπης.

Μικρές μπαλίτσες, με διάμετρο από 2 έως 6 χιλιοστά, από σκληρό σιτάρι, που ψήνονται μετά στον φούρνο και έτσι αποκτούν, ελαφριά γεύση ξηρού καρπού. Αυτή είναι και η γευστική διαφορά τους από το δικό μας, κουσκουσάκι, που έχει ωστόσο το ίδιο σχήμα.

Η φρέγκολα, μαγειρεύεται με κάποιον ζωμό με τη μέθοδο του ριζότο, δηλαδή προσθέτοντας το υγρό σταδιακά και ανακατεύοντας μέχρι να μαλακώσει και να χυλώσει το φαγητό.

Συνήθως την μαγειρεύουν με θαλασσινά ή με απλή ντομάτα.

Το τέλειο πιάτο, λένε ότι είναι, φρέγκολα με αχιβάδες, που είναι και το παραδοσιακό φαγητό της Σαρδηνίας: fregola alle vongole

Ο παίκτης του Μάστερσεφ, μαγείρεψε τη φρέγκολα, surf n’ turf, δηλαδή συνδυάζοντας θαλασσινά με κρεατικό και συγκεκριμένα χτένια με τσορίθο

Οι κριτές το βρήκαν νόστιμο, αλλά, το πιάτο, έχασε την υποψηφιότητα για τις καλύτερες προσπάθειες που διεκδικούσαν το έπαθλο των 1000€, γιατί ο μάστορας, δεν είχε καθαρίσει τη μεμβράνη, γύρω από το πικάντικο Ισπανικό σαλάμι.

 

Μαγειρική και tips
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Μαγειρική και tips: Περισσότερα άρθρα