Πρόκειται για σπεσιαλιτέ της μεγάλης Εβραϊκής γιορτής, Χανουκά. Οι λάτκες είναι λεπτές, δαντελωτές, τηγανίτες από σκέτη πατάτα ή πατάτα σε συνδυασμό με κρεμμύδι ή άλλα τριμμένα λαχανικά.
Στην πραγματικότητα, το σημαντικό σε αυτή τη γιορτή είναι η κατανάλωση φαγητού που έχει παρασκευαστεί σε λάδι και δη ελαιόλαδο, όπως τηγανίτες, λουκουμάδες και πατάτες.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σύμφωνα με το ιερό τους βιβλίο, μόλις, ένα μικρό κανατάκι ελαιόλαδο κράτησε το ιερό «καντήλι» μενορά, αναμμένο για 8 ημέρες, κάτι που θεωρήθηκε θαύμα και γιορτάζεται κάθε Δεκέμβριο και γι’ αυτό οι Εβραίοι ανάβουν κεριά, για οκτώ νύχτες.
Πίσω στη μαγειρική τώρα. Οι λάτκες είναι εξαιρετικά νόστιμες, τρώγονται γλυκές ή αλμυρές, απλώς και μόνο, με την προσθήκη ζάχαρης ή αλατιού, σάλτσας μήλου, ή βουτηγμένες σε κρύα κρέμα γάλακτος ή γιαούρτι.
Εγώ τις δοκίμασα, σε ένα τραπέζι, έναν Δεκέμβριο, πριν πολλά χρόνια, ως συνοδευτικό δίπλα σε κρέας, με καπνιστή σάλτσα και τις προτείνω για το γιορτινό σας τραπέζι.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τηγανίτες πατάτας και κρεμμυδιού
Υλικά:
- 1 1/2 κιλό πατάτες
- 1/2 μέτριο κρεμμύδι
- 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 μεγάλα αυγά
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι
- 1/2 φλιτζάνι φυτικό λάδι
Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις βάζουμε σε ένα μπολ με κρύο νερό μέχρι να τις δουλέψουμε.
Πολτοποιούμε τις πατάτες (εκτός από μία) και το κρεμμύδι, στον πολυκόφτη.
Στύβουμε το μείγμα πατάτας-κρεμμυδιού, αφού το τοποθετήσουμε σε πετσέτα κουζίνας.
Πιέζουμε με τα χέρια τη μπάλα με τον πολτό πατάτας και κρεμμυδιού για να βγάλουμε όσο το δυνατόν περισσότερο υγρό.
Αφήνουμε το μείγμα πατάτας στο πανί, αφού το στύψουμε για να μειώσουμε την έκθεση στον αέρα.
Τρίβουμε την τελευταία πατάτα στο χοντρό μέρος του τρίφτη.
Μεταφέρουμε το μείγμα της πατάτας από την πετσέτα κουζίνας, σε ένα μπολ. Προσθέτουμε την τριμμένη πατάτα, το αλεύρι, τα αυγά, το αλάτι και το πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε πολύ καλά το λάδι, σε μέτρια φωτιά.
Όταν λαμπυρίζει, ρίχνουμε 2-3 μεγάλες, γενναιόδωρες κουταλιές από το κουρκούτι στο τηγάνι και ισιώνουμε το σχήμα της τηγανίτας με το πίσω μέρος του κουταλιού.
Μαγειρεύουμε για 3 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει το κάτω μέρος. Τότε, μόνο, γυρίζουμε την τηγανίτα και μαγειρεύουμε μέχρι να ροδίσει και η άλλη πλευρά, περίπου 3 λεπτά ακόμα.
Τις μεταφέρουμε σε πιατέλα στρωμένη με χαρτί κουζίνας για να αφαιρέσουμε το περίσσιο λάδι.
Συνεχίζουμε το μαγείρεμα των υπόλοιπων λάτκες σε παρτίδες, προσθέτοντας στο τηγάνι όσο λάδι χρειάζεται κάθε φορά.
Σερβίρουμε αμέσως, ή μεταφέρουμε σε ταψί και κρατάμε ζεστές, στον φούρνο, στους 100 βαθμούς, μέχρι να είμαστε έτοιμοι να καθίσουμε στο τραπέζι.