Εκτός από σπουδαία ηθοποιός, η Audrey Hepburn ήταν και σπουδαία μαγείρισα
Εσείς γνωρίζατε ότι η Audrey Hepburn, αυτή η αιθέρια ύπαρξη, με την ντελικάτη σιλουέτα, αγαπούσε ιδιαίτερα τη σοκολάτα και τα ζυμαρικά; Και μάλιστα τα έπαιρνε μαζί της ακόμη και στα γυρίσματα στο εξωτερικό!
Θα φανταζόσασταν, από το παρουσιαστικό της, ότι ήταν μίζερη με το φαγητό και ότι δεν έτρωγε σχεδόν καθόλου.
Απεναντίας, όπως προκύπτει από το βιογραφικό λεύκωμα Audrey at Home, που επιμελήθηκε ο μικρότερος γιος της, Hepburn, Luca Dotti και στο οποίο περιγράφει τις μαγειρικές της μητέρας του, η αείμνηστη ηθοποιός, ήταν μία από εμάς, όσον αφορά στις βραδινές λιγούρες και στην τάση για comfort γεύσεις.
Ο Dotti, θυμάται και παραθέτει συνταγές της μητέρας του, Audrey, περιγράφει τα χιλιάδες δείπνα που προετοίμασε, με τα χεράκια της, για φίλους και συγγενείς, την αγάπη της για τη σοκολάτα, που είχε πάντα την τσάντα της, το γεγονός ότι κουβαλούσε μαζί της, ζυμαρικά, στις επισκέψεις της, στην Ιαπωνία και ότι το αγαπημένο της πρόχειρο πιάτο, για τις δύσκολες βραδιές, ήταν οι πένες με κέτσαπ, παρά το γεγονός ότι η ίδια καλλιεργούσε τις δικές της ντομάτες.
Σύμφωνα με το βιβλίο, η Audrey Hepburn, μεγαλώνοντας στη γερμανοκρατούμενη Ολλανδία κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, στερήθηκε το φαγητό και την απόλαυση που αυτό προσφέρει, βίωσε το θάνατο πολλών μελών της οικογένειάς της και αναγκάστηκε να διακόψει το μπαλέτο.
Με το τέλος του πολέμου και στα επόμενα χρόνια, που έφεραν μια καριέρα στον κινηματογράφο, η ίδια μπορούσε πλέον να απολαμβάνει τη δική της εκδοχή της καλής ζωής: ένα πιάτο πένες με κέτσαπ, μπροστά στην τηλεόραση. Μάλιστα, ο Dotti μεταφέρει την ανάμνηση της μητέρας του να φτιάχνει αυτό το πρόχειρο πιάτο, τα κουρασμένα Κυριακάτικα βράδια.
Ευτυχώς, η Audrey Hepburn ήταν παντρεμένη με Ιταλό και έζησε στη Ρώμη για χρόνια, έτσι οι πένες της με κέτσαπ, είναι λίγο πιο εκλεπτυσμένες και περιλαμβάνουν λίγο βούτυρο, ελαιόλαδο και τριμμένο σκληρό τυρί. Αυτές οι τελευταίες προσθήκες υλικών μετατρέπουν, αυτό το «θλιβερό», φοιτητικό πιάτο, σε μια ζεστή αγκαλιά από υδατάνθρακες. Επίσης, η Audrey, δεν έπνιγε τα ζυμαρικά στο κέτσαπ, αλλά πρόσθετε τόσο όσο να πάρουν οι πένες μία ροζ απόχρωση.
Πώς να φτιάξετε πένες με κέτσαπ αλά Audrey
Ποτέ δεν πίστευα ότι θα υπήρχε συνταγή για αυτό…
Ξεκινάμε με μισό πακέτο πένες, που βράζουν σε μπόλικο αλατισμένο νερό.
Στραγγίζουμε τα ζυμαρικά, όταν γίνουν al dente, κρατώντας περίπου μισό φλυτζάνι, από το νερό των ζυμαρικών.
Επιστρέφουμε τα ζεστά στραγγισμένα ζυμαρικά στην κατσαρόλα και προσθέτουμε δύο κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και μια κουταλιά της σούπας βούτυρο.
Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα σε πολύ χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε για ένα λεπτό περίπου, μέχρι να γυαλίσουν τα ζυμαρικά.
Στη συνέχεια, βάζουμε το καπάκι στην κατσαρόλα και την βγάζουμε από το μάτι, για να ξεκουραστεί άλλα δύο λεπτά. «Αυτή η τεχνική ονομάζεται mantecare και αφήνει τα ζυμαρικά λεία σαν μετάξι», λέει στο λεύκωμα, ο Dotti.
Προσθέτουμε, τέλος μερικές σταγόνες κέτσαπ στην κατσαρόλα (μόνο τόσο, για να γίνει ροζ η σάλτσα), μαζί με μερικές κουταλιές της σούπας τριμμένο σκληρό τυρί.
Η Audrey Hepburn χρησιμοποιούσε Emmentaler, αλλά εγώ προτείνω παρμεζάνα ή πεκορίνο.
Ανακατεύουμε τα πάντα μαζί και προσθέτουμε μια ή δύο κουταλιές της σούπας, νερό των ζυμαρικών.
Δοκιμάζουμε και ρίχνουμε λίγη σάλτσα σόγιας, έτσι για το umami του πράγματος.
Σερβίρετε τα ζυμαρικά σε μπολάκια με περισσότερο τριμμένο τυρί και, αν θέλετε, μερικές ακόμη μπιλίτσες κέτσαπ.
Αυτή η συνταγή είναι για δύο άτομα.