Η πολυτέλεια των αντιθέσεων
Ο συνδυασμός, χτένια με τσορίθο, το λουκάνικο και όχι το σαλάμι, είναι αποκαλυπτικός. Το πιάτο γίνεται με ταχύτητα φωτός και ενώ ακούγεται πολυτελές, είναι νόστιμο και ρουστίκ.
Τα χρώματα στο πιάτο αυτό έχουν πολύ ενδιαφέρον και το κάνουν, πολύ τραβηχτικό, γιατί τα λευκά χτένια, λούζονται με το πορτοκαλί λάδι που βγαίνει από το τηγάνισμα του chorizo.
Σερβίρεται ως εκθαμβωτικό ορεκτικό, σε καθιστό δείπνο και μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για κρέας, ή ψάρι, άνετα.
Είναι απλό, με μόλις 4 υλικά και μπορεί να στηθεί στο πιάτο είτε εστιατορικά (ένας δίσκος χτένι, ένας δίσκος τσορίθο, σε κυκλική διάταξη, τύπου Ολυμπιακοί Αγώνες), είτε comfort (χύμα στο πιάτο, γιατί η γεύση μετράει).
Δώστε προσοχή στους χρόνους, το χτένι είναι πολύ ντελικάτο υλικό, θέλει τηγάνισμα, μόλις 1 λεπτό από κάθε πλευρά.
Χτένια με λουκάνικο τσορίθο
Υλικά:
- 100 γραμμάρια chorizo
- 400 γραμμάρια μικρά χτένια (τα κόβουμε στη μέση για να γίνουν 2 πιο λεπτοί δίσκοι αν είναι πολύ παχιά)
- χυμό από μισό λεμόνι
- 3 κουταλιές της σούπας φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο
Εκτέλεση:
Κόβουμε το chorizo σε δίσκους με πάχος 3 χιλιοστά. Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι με βαριά βάση στην εστία και, όταν είναι ζεστό, τηγανίζουμε το λουκάνικο chorizo μέχρι να γίνει τραγανό και από τις δύο πλευρές. Αυτό δεν πρέπει να διαρκέσει περισσότερο από 2 λεπτά.
Βγάζουμε το chorizo σε ένα μπολ και τηγανίζουμε τα χτένια στο λάδι που έβγαλε το λουκάνικο, για περίπου 1 λεπτό την κάθε πλευρά.
Αν τα χτένια είναι πολύ χοντρά, μπορούμε να τα κόψουμε στη μέση.
Επιστρέφουμε το chorizo στο τηγάνι με τα χτένια, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και αφήνουμε να «αφρίσει» για λίγα δευτερόλεπτα πριν το απλώσουμε σε πιατέλα και πασπαλίσουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.