Τετάρτη, 16 Οκτ.
23oC Αθήνα

Μαγιονέζα Vegan: Δεν χρειάζεται να είσαι vegan για να τη φτιάξεις και να τη λατρέψεις

Μαγιονέζα Vegan: Δεν χρειάζεται να είσαι vegan για να τη φτιάξεις και να τη λατρέψεις

Αυτή η εκδοχή της plant based, μαγιονέζας, απευθύνεται σε όλους. Δεν είναι ανάγκη να είσαι vegan για να την προτιμήσεις. Μπορεί, να προσέχεις τη διατροφή σου, να προσπαθείς να ρίξεις τη χοληστερίνη σου ή απλώς, να νηστεύεις.

Στην vegan διατροφή, χρησιμοποιείται ως πηκτικό μέσα για να δέσουν οι σάλτσες ή τα stir fry. Είναι νόστιμη και ως ντιπ για ωμά λαχανικά, τσιπς, νάτσος, ή αραβικές πίτες ψημένες στο γκριλ, αφού πρώτα τις έχουμε κόψει σε τριγωνάκια, ραντίσει με ελαιόλαδο και αλατοπιπερώσει.

Το συστατικό που αντικαθιστά τα αυγά, είναι το γάλα σόγιας, το οποίο είναι το καλύτερο για τη vegan μαγιονέζα, αφού πήζει καλύτερα, από όλα τα υπόλοιπα φυτικά γάλατα.

Σε αυτή τη vegan παραλλαγή, όπως και στην κλασική μαγιονέζα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ό,τι λάδι θέλετε. Εγώ χρησιμοποιώ ελάχιστο ελαιόλαδο και «δένω» τη σάλτσα, στη συνέχεια, με ηλιέλαιο. Εκείνο που πρέπει να προσέξετε, είναι το φυτικό γάλα, να είναι σε θερμοκρασία δωματίου, ώστε να έχει, όταν το δουλέψουμε, την ίδια θερμοκρασία με το λάδι.

Συνταγή για Vegan Mayo

Υλικά:

  • 250 ml. ηλιέλαιο
  • 150 ml. γάλα σόγιας
  • χυμό από ένα λεμόνι
  • 1 κ.γ. ξύδι
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • στη μύτη κ.γ. πιπέρι λευκό

Εκτέλεση:

Ξεκινήστε ρίχνοντας όλα τα υλικά σε ένα μπολ και αρχίστε να χτυπάτε με το ραβδομπλέντερ. Χτυπήστε μέχρι να αποκτήσετε την υφή της μαγιονέζας.
Δοκιμάστε για να προσθέσετε λίγο αλάτι, αν θεωρείτε ότι χρειάζεται.

Αν η μαγιονέζα, σάς βγει πολύ πηχτή προσθέστε, λίγο ακόμα γάλα σόγιας.
Αν σάς βγει πιο αραιή, από όσο τη θέλετε, προσθέστε λίγο ακόμα ελαιόλαδο. Και στις δύο περιπτώσεις συνεχίζετε το χτύπημα, μέχρι να έχετε την επιθυμητή υφή.

Μπορείτε να την διατηρήσετε στο ψυγείο μέχρι και για 1 εβδομάδα, στόχος εύκολος, καθώς η συγκεκριμένη συνταγή βγάζει, περίπου, ενάμιση φλιτζάνι vegan μαγιονέζα, η οποία θα φαγωθεί πολύ γρήγορα.

Ανάλογα με τη γεύση που θέλετε να πετύχετε και το πιάτο που θέλετε να συνοδεύσετε, μπορείτε να προσθέσετε στη δική σας vegan μαγιονέζα, σκόρδο, μουστάρδα, μπούκοβο ή αποξηραμένα βότανα.

Tasteit Τελευταίες ειδήσεις