Όλη η γεύση του χωριού, σε μία πίτα. Χορταστική και εύκολη, έχει βρει το δρόμο για το τραπέζι μας, καθημερινό ή επίσημο.
Λέγεται και βλάχικη πίτα, που σε πολλές περιοχές της χώρας, την ετοιμάζουν για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Κάποια γιαγιά, κάποια θεία, κάποια γειτόνισσα, μας φίλευε ένα κομμάτι τέτοια πίτα, που θυμίζει και αφράτο σουφλέ, τυλιγμένο σε τραγανό φύλλο.
Αν ανοίγετε μόνοι σας φύλλο, I rest my case, αν όχι, μπορείτε να τη φτιάξετε με έτοιμο χωριάτικο ή φύλλο κρούστας.
Φροντίστε, μόνο, τα μακαρόνια να κρυώσουν, λίγο, πριν τα ανακατέψετε με τα υγρά υλικά και τα τυριά.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μακαρονόπιτα με φύλλο
Υλικά:
Για τη γέμιση
- 1 πακέτο μακαρόνια για παστίτσιο βρασμένα
- 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
- 1 κουτί γάλα εβαπορέ
- 4 αυγά
- 500 γραμμάρια φέτα τριμμένη
- Αλάτι – πιπέρι
Για το στήσιμο
- 1 πακέτο χωριάτικο φύλλο
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στις αντιστάσεις, (πάνω-κάτω) στους 200 βαθμούς.
Βράζουμε τα μακαρόνια, σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου.
Τα σουρώνουμε, κανονικά, και τα βουτυρώνουμε μέσα στην κατσαρόλα, όπου το βούτυρο θα λιώσει με τη θερμότητα των ζυμαρικών. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν λίγο.
Χτυπάμε τα αυγά, με το γάλα, την τριμμένη φέτα, το αλάτι και πιπέρι.
Ανακατεύουμε το μείγμα αυτό με τα βρασμένα μακαρόνια, για να φτιάξουμε τη γέμιση.
Λαδώνουμε ένα στρογγυλό ταψί 30 εκατοστών, και στρώνουμε τα μισά φύλλα του πακέτου, κάτω, λαδώνοντας ανάμεσα, κάθε ένα φύλλο.
Αφού βάλουμε τα μισά λαδωμένα φύλλα, ρίχνουμε τη γέμιση (μακαρόνια, με αυγά γάλα και τυρί)
«Κλείνουμε» τα γύρω-γύρω από τα φύλλα και μετά στρώνουμε τα υπόλοιπα φύλλα, λαδώνοντας, πάλι ένα-ένα, ανάμεσα.
Στο τελευταίο φύλλο, χαράζουμε σε κομμάτια, προσέχοντας να μην τρυπήσουμε τα κάτω φύλλα, λαδώνουμε την επιφάνεια και ραντίζουμε με λίγο νερό.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς, για περίπου 30-35′, μέχρι να ροδίσει η πίτα μας.