Αυτή η μαρμελάδα ντομάτας με κόκκινο κρεμμύδι, είναι το τέλειο γευστικό συμπλήρωμα δίπλα στα τυράκια και τα ψωμάκια που θα σερβίρουμε μαζί με το κρασί.
Εκτός όμως από συνοδευτικό, η μαρμελάδα ντομάτας, μπορεί να σερβιριστεί με τηγανητά θαλασσινά ή ψητά κρέατα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μπορεί, επίσης να υποκαταστήσει τη σάλτσα ντομάτας, στη μαγειρική μας, σε πίτες, πίτσες, ρολό κιμά και άλλα.
Η γλυκόξινη γεύση της, ταιριάζει με όλα τα αλμυρά τρόφιμα, αλλά άνετα θα μπορούσαμε να την αλείψουμε σε ζεστό σκορδόψωμο και να έχουμε, έτσι, τις πιο γρήγορες μπρουσκέτες του κόσμου.
Η μαρμελάδα ντομάτας, μένει για κάποιες μέρες στο ψυγείο, αλλά οι ποσότητες που σας δίνω, παρακάτω, είναι σίγουρο ότι θα εξαντληθούν στην πρώτη συνάντηση με φίλους.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Γλυκόξινη μαρμελάδα ντομάτας
Υλικά:
- 2 κουταλάκια του γλυκού ελαιόλαδο
- 2 φλιτζάνια κόκκινο κρεμμύδι σε καρεδάκια
- 2 φλιτζάνια ντοματίνια σε κύβους
- 3 κουταλιές της σούπας καστανή ζάχαρη
- 4 κουταλιές της σούπας ξύδι βαλσαμικό
- 2 κουταλάκια του γλυκού πελτέ ντομάτας
- 1 φλιτζάνι ζωμό βοδινού ή λαχανικών
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
- 8 με 10 φύλλα βασιλικού ψιλοκομμένα
Εκτέλεση:
Ζεσταίνουμε μια μικρή κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και προσθέτουμε το λάδι, τα κρεμμύδια και μια καλή πρέζα αλάτι και τα ανακατεύουμε να καλυφθούν με το λάδι.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τα κρεμμύδια να μαλακώσουν και να καραμελώσουν για περίπου 15 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά.
Ρίχνουμε τη μαύρη ζάχαρη, μετά τις ντομάτες, τον πελτέ και το ξύδι. Σιγοβράζουμε μέχρι το μείγμα να γίνει παχύρρευστο και να αφρίσει.
Ανακατεύουμε μέσα τον ζωμό και μειώνουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά μέχρι να έχουμε σύσταση σαν μαρμελάδα.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το μισό μείγμα στην άκρη. Κάνουμε πουρέ το άλλο μισό και το ενώνουμε με το κρατημένο μείγμα.
Βάζουμε τον βασιλικό και αφήνουμε να μείνει σε θερμοκρασία δωματίου για 15 λεπτά.
Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αλάτι και μαύρο πιπέρι, αν θέλουμε.