Site icon NewsIT
08:00 | 18.03.25

Μεξικάνικη κοτόσουπα με καυτερές πιπεριές

Μεξικάνικη κοτόσουπα

Μεξικάνικη κοτόσουπα

Ηλιάνα Σκιαδά

Τα μπαχαρικά κάνουν τη διαφορά

Μας αρέσει η κοτόσουπα και όπως φαίνεται αρέσει και σε άλλες εθνικότητες, γι’ αυτό, σχεδόν κάθε χώρα έχει τη δική της εκδοχή.

Είναι πολύ θρεπτική και δυναμωτική και είναι το σπιτικό «φάρμακο» για το κρυολόγημα και την εξάντληση.

Αυτό που διαφοροποιεί την κάθε συνταγή, είτε είναι στην Ελλάδα, είτε στις Φιλιππίνες είτε στο Μεξικό, είναι, κυρίως τα μπαχαρικά ή τα τοπικά προϊόντα, όπως, για παράδειγμα, το λεμονγκράς ή τα φύλλα κάρι που βρίσκουμε εύκολα, μόνο, στις Ασιατικές χώρες.

Αυτή η μεξικάνικη κοτόσουπα, έχει πρωταγωνιστές γεύσης, τα μπαχαρικά, που χρησιμοποιούνται κατά κόρον στην κουζίνα τους, όπως το κύμινο και ο ξηρός κόλιανδρος.

Δεν είναι κακή ιδέα να δοκιμάσετε αυτή την απολαυστική σούπα, αν αγαπάτε τις μεξικάνικες γεύσεις και τις ελαφρώς πικάντικες.

Μεξικάνικη κοτόσουπα

Υλικά:

  • 2 ολόκληρα στήθη κοτόπουλου, με κόκαλα και δέρμα
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1 φλιτζάνι σέλεριο ψιλοκομμένο (2 κοτσάνια)
  • 2 φλιτζάνια καρότα ψιλοκομμένα (4 καρότα)
  • 4 μεγάλες σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 2-1/2 λίτρα ζωμός κοτόπουλου, κατά προτίμηση ψυγείου
  • 1 κουτί ντομάτα πασάτα
  • 2 με 4 καυτερές πιπεριές (jalapeno), ξεσποριασμένες και ψιλοκομμένες
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο σκόνη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κόλιανδρο σκόνη
  • λίγο ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιανδρο (προαιρετικά)
  • 6 λευκές τορτίγιες καλαμποκιού

Για το σερβίρισμα:

  • αβοκάντο σε φέτες
  • sour cream
  • τριμμένο τυρί τσένταρ
  • τσιπς τορτίγιας

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.

Τοποθετούμε τα στήθη κοτόπουλου, με την πέτσα προς τα πάνω, σε ένα ταψί. Τρίβουμε με ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι και ψήνουμε για 40 λεπτά, μέχρι να γίνει το κοτόπουλο.

Όταν το κοτόπουλο κρυώσει αρκετά για να το χειριστούμε, πετάμε την πέτσα και ξεκοκκαλίζουμε και στη συνέχεια, ψιλοκόβουμε το κρέας και το αφήνουμε στην άκρη, σκεπασμένο.

Εν τω μεταξύ, ζεσταίνουμε 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα και σοτάρουμε τα κρεμμύδια, το σέλερι και τα καρότα και μαγειρεύουμε, σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, για 10 λεπτά ή μέχρι το κρεμμύδι να αρχίσει να ροδίζει.

Ρίχνουμε το σκόρδο και μαγειρεύουμε για 30 δευτερόλεπτα. Προσθέτουμε τον ζωμό κοτόπουλου, την πασάτα ντομάτας τις πιπεριές jalapenos, το κύμινο, το κόλιανδρο, 1 κουταλιά της σούπας αλάτι, 1 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι και τον φρέσκο κόλιανδρο, αν χρησιμοποιείτε.

Τυλίγουμε τις τορτίγιες και τις κόβουμε σαν ταλιατέλες, πάχους ενός εκατοστού και τις προσθέτουμε στη σούπα.

Αφήνουμε τη σούπα να πάρει μια βράση, στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 20-25 λεπτά.

Ρίχνουμε το ψιλοκομμένο κοτόπουλο, δοκιμάζουμε και αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση.

Σερβίρουμε τη σούπα σε μπολ, ζεστή με κομμένο αβοκάντο, μια κουταλιά ξινόκρεμα, τριμμένο τυρί Cheddar και σπασμένα τσιπς τορτίγιας.

Η γεύση θα σας θυμίσει fajitas με κοτόπουλο και όλα τα αγαπημένα, συνοδευτικά υλικά, που είναι τα ακριβώς τα ίδια.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version